В 18:30 часа днес Манчестър Юнайтед и Ливърпул ще се изправят един срещу друг в голямото дерби на Англия за 202-ри път в историята.

Двубоят на "Олд Трафорд" е от голямо значение и за двата тима, но особено за "червените дяволи", които нямат победа в последните си три мача във Висшата лига, а мениджърът им Оле Гунар Сослкяр е под сериозно напрежение.

След привличането на Джейдън Санчо и Рафаел Варан, и триумфалното завръщане на Кристиано Роналдо, очакванията към Юнайтед и Солскяр за този сезон са огромни, но след добрия старт формата на тима се влоши.

"Червените дяволи" записаха загуби от Астън Вила и Лестър, както и равенство с Евертън в последните си три мача в първенството, а септември им донесе още поражение от Йънг Бойс в Шампионската лига и отпадане от Купата на лигата след 0:1 срещу Уест Хям.

Силната форма на Роналдо (6 гола в 8 мача) успя да върне Юнайтед на победния път в Шампионската лига, където бяха записани последователни успехи над Виляреал и Аталанта, но Юнайтед се нуждае от точки в Лигата, за да не изостане твърде много от лидерите още преди Коледа.

Ливърпул е на обратния полюс, като водени от звездата Мохамед Салах, който има голове в последните си девет мача за мърсисайдци, "червените" записаха три поредни победи в Шампионската лига срещу сериозни съперници - Милан, Порто, Атлетико Мадрид, а във Висшата лига те са единственият отбор без загуби от началото на сезона.

Играчите на Юрген Клоп обаче имат сериозна конкуренция в лицето на Манчестър Сити и Челси в битката за върха и започват деня с четири точки изоставане от "сините", което ще ги мотивира допълнително да търсят победата на "Олд Трафорд".

Манчестър Юнайтед ще бъде без централния защитник Рафаел Варан в мача, а плеймейкърът Бурно Фернандеш е под въпрос, както и Фред и Антони Марсиал. Добрата новина за Солскяр е, че нападателят Маркъс Рашфорд се завърна в игра след дълго отсъствие с голове в два поредни мача, но той също не е сигурен за двубоя.

Кристиано Роналдо ще изиграе първия си мач за Юнайтед срещу Ливърпул от 2009 година насам, като той има два гола и две асистенции в осем мача за "червените дяволи" срещу големия им съперник. За Ливърпул всички, освен Тиаго и Харви Елиът, са на линия.

В досегашните 201 официални мача между двата тима Манчестър Юнайтед има 81 победи срещу 68 за Ливърпул и 58 равенства, но "червените" влизат като фаворити в двубоя според букмейкърите.

Манчестър Юнайтед посреща Ливърпул на "Олд Трафорд" в мач от деветия кръг на Висшата лига в неделя от 18:30 часа българско време.

Очаквани състави:

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Магуайър, Линдельоф, Шоу, Мактомини, Погба, Санчо, Фернандеш (под въпрос), Грийнууд, Роналдо;

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Джоунс, Мане, Салах, Фирмино.