Кошмарът от пролетта на 2020 година, когато целият свет беше блокиран, в това число спортът и футболът, може да се повтори в английската Висша лига.

Причината за това е рекорден брой случаи на коронавирус сред играчите, треньорите и служители в клубовете, регистрирани през миналата седмица. Общо 42 положителни проби за Covid-19 са дадени в елита на Англия, което надминава предишния рекорд от 40 случая от януари тази година.

42-те положителни проби са регистрирани от 3805 теста. Отборите на Брайтън, Тотнъм, Лестър, Манчестър Юнайтед и Астън Вила потвърдиха, че имат случаи на коронавирус, като мачът между Юнайтед и Брентфорд тази вечер дори бе отложен. В събота пък не се състоя двубоят Брайтън - Тотнъм, отново заради Covid-19.

От началото на сезона във Висшата лига най-голямата бройка положителни пробив рамките на една седмица бе 16 в периода 16-22 август. 

В Англия вече се обсъжда варианта за трета игла, но проблемът на клубовете е, че трябва да изчакат още време, за да могат футболистите им да се ваксинират още веднъж, пише Daily Mail. Уулвърхамптън е един от клубовете, които най-бързо могат да покрият изискването на премиера на Великобритания Борис Джонсън за бустерна доза.

Ръководството на Висшата лига логично е против спиране на първенството. Оттам твърдят, че строгото спазване на протокола ще даде възможност на шампионата да продължи, но клубовете се притесняват, че броя на отложените мачове в натоварения празничен период ситуацията може да излезе извън контрол.