Новият футболен сезон в Англия чука на вратата, но феновете на много отбори няма да могат да се сдобият с екипи на любимите си тимове, тъй като има сериозен проблем в производствената верига, съобщава ББС.

По данни на медията едва 44 от всички 92 клуба във Висшата лига, Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2 в момента продават както домакинските си екипи, така и тези за гостуванията. Цели 19 клуба пък не предлагат нито един от двата, което означава, че феновете им ще трябва да посетят първия мач от сезона в началото на август с фланелка от предходен сезон.

През миналия месец от компанията Адидас разпространиха отворено писмо, в което се извиняват за забавените доставки, като посочиха, че това се дължи на "безпрецедентните трудности през последната година".

На сайта на Лийдс Юнайтед, който използва екипировка на Адидас, стои съобщение, че новите фланелки ще пристигнат в края на август, три седмици след откриването на сезона във Висшата лига, пише БТА.

Още по-драматично изглежда положението в четвъртодивизионния Спокпорт Каунти, който работи с Пума. В клуба изобщо нямат екипи, а в събота им предстои първият мач за сезона срещу Бароу.

"За съжаление, бяхме значително разочаровани от нашия доставчик на екипи Пума в доставката на екипи преди новия сезон", се казва в изявление на клуба.

"Наскоро стана ясно, че техният партньор за доставка е загубил част от пратката, която трябва да бъде доставена, и в резултат на това не можем да изпълним редица поръчки, направени от фенове, докато те се опитват да намерят пратката".

От Пума заявиха, че 15 процента от поръчката за домакински тениски е била изгубена на входното пристанище във Великобритания по време на транзит.

Ако фланелките не бъдат открити, някои фенове може да трябва да изчакат до ноември, за да облекат най-новата екипировка на любимия си отбор.