Футболната асоциация на Англия (ФА) подкрепя опитите на учени и медицински лица за диагностициране приживе на хронична травматична енцефалопатия (КТЕ), след като ново изследване откри убедителни заключения, че ударите на топката с глава могат да причинят невродегенеративни заболявания. Това съобщава агенция ДПА.

Учени от университета Оксфорд Бруукс и 12 други академични институции извършиха изследването посредством анализи на британска фондация, проучваща последиците от мозъчни сътресения. Заключението гласи, че при спортисти от контактните дисциплини има 68 пъти по-голямa възможност за развиване на КТЕ, отколкото при тези, които нямат възможност за контакт с противника.

През 2019 чрез изследването FIELD (игра на думи от "терен", иначе "Влияние на футбола върху дългосрочното здраве и рисковете от деменция") бе разкрито, че за професионалните футболисти има три пъти и половина по-голям риск от развиване на невродегенеративни заболявания, отколкото при други хора на същата възраст. Това предизвика реакция от ФА, която през този месец въведе временна забрана за игра с глава в някои турнири и първенства за деца.

В момента КТЕ може да бъде установена само с аутопсия, но учени полагат значителни усилия за създаване на предиктивни биомаркери за прогресивни мозъчни заболявания, предава БТА.

"Фондацията за подкрепа на спортисти и ветерани с история на сътресения е наш ключов партньор в програмата за изследванията на мозъчното здраве и ние приветстваме откритията", съобщиха от ФА, цитирани от агенциите ПА и ДПА.

"Наясно сме, че повторни удари в главата могат да причиняват невродегенеративни заболявания и КТЕ. Наша експертна работна група стигна до същото заключение като изследването FIELD, а то е, че футболът трябва да търси начини да ограничи и елиминира поредици от удари с глава. 

"Това доведе до последните промени в протоколите на ФА за сътресения и удари с глава. Изготвихме възможно най-изчерпателни насоки и строги ограничения за тази фаза от играта на младежко и мъжко ниво. Съгласни сме и с това, че темата трябва да бъде дискутирана широко с родители, спортисти и представители на властта. Поради тази причина ще стартираме нови образователни програми, за които футболистите ще бъдат запознати от професионалните лиги. Ще продължим да работим и да насърчаваме хората да се осведомяват.

"Приемаме и препоръката на изследването да бъдат намерени механизми за откриване на КТЕ в жив организъм и на биомаркери за диагностициране. Вече сме го обсъдили с работната ни група и те смятат, че трябва да бъде проведено изследване, насочено специално за футбола. Подкрепяме усилията на широката научна общност за идентифициране на тези биомаркери".