Търсенето на централен нападател е сериозен проблем за Португалия. Кой ли не се пробва на тази позиция: Андре Силва, Едер, Елдер Пощига, Уго Алмейда, Нуно Гомес? Нито един от тях не успя да се справи на тази позиция, а накрая головете осигуряваше Кристиано Роналдо.

Този пъзел най-накрая може да бъде нареден благодарение на появата на Гонсало Рамос. Роденият през 2001 година нападател бе повикан на пожар от Фернандо Сантош след изненадващото отказване от националния отбор на Рафа Силва.

"Деветката" на Бенфика така и не дебютира за Португалия и дори не попадна на пейката за сблъсъка с Испания. Което може би бе грешка, тъй като именно той лиши "мореплавателите" от участие във Финалната четворка на Лигата на нациите.

Мач преди края на груповата фаза Португалия бе лидер в група 2 и не трябваше да губи от Испания, за да запази първата позиция. Късен гол на Алваро Мората обаче обърка сметките на "мореплавателите" и с минималното 1:0 тимът на Луис Енрике заслужи мястото си на финалите.

Един човек като Гонсало Рамос можеше да помогне в момент, в който Португалия се нуждае от гол.

Още в първия си сезон в професионалния футбол 20-годишният нападател прави всичко възможно, за да може Бенфика да не усеща липсата на Дарвин Нунес. И му се получава доста добре. Рамос има осем гола и шест асистенции в 12 мача за "орлите" във всички състезания от началото на кампанията.

Голмайстор от неговия калибър можеше да се превърне в жокер за Сантош срещу Испания, още повече, че рекордьорът по голове за националния отбор - Кристиано Роналдо, има едва две попадения в последните си девет мача с националната фланелка.

"Намирам се в добър етап от кариерата си - казва Рамос. - Титуляр съм за отбора, за който играя от осемгодишен. Това е сбъдната мечта."

"Харесвам две неща у Гонсало - той е голмайстор с уникална интуиция, а също така е беоц, който никога не се отказва", казва за него испанският му съотборник в Бенфика Алехандро Грималдо, който сигурно си е отдъхнал, когато е видял, че името на Рамос липсва в състава на Португалия за мача с "ла роха".

Като малък Гонсало е доста кльощав и изостава във физическо отношение от съотборниците си. Високият 185 см дори не е нападател, а играе като "осмица". Но колегите му казват, че винаги е имал голмайсторския нюх и е бележил по 25-30 гола на младежко ниво.

Рамос става нападател по случайност, когато на един от младежките турнири 9-ката на Бенфика се контузва. Гонсало застава на неговата позиция, отбелязва два гола и оттогава не мърда от върха на атаката.

"Той е различна порода нападател, никога не се пести и в дефанзивен план - разказва бившият му съотборник Антонио Рибейро за "Марка". - Напомня ми малко на Томас Мюлер - може да бяга и по 12 км на мач.

Беше много трудно да го спреш на тренировките. Ангажира вниманието ти постоянно, защото никога не спира да се движи."

Рамос се слави с добра игра както с двата си крака, така и с глава - точно както повелява на един централен нападател.

"Бих искал да остане в Бенфика, но знам, че ще отиде някъде другаде - казва още Рибейро. - През лятото имаше няколко оферти за него (говореше се за интерес на ПСЖ и Манчестър Юнайтед). Сигурен съм, че след Световното първенство ще са още повече, и някой би могъл да го вземе за около 70 милиона евро."

За Рибейро това е само началото за Рамос, който е очевидният наследник на Кристиано Роналдо в атаката на Португалия.

"Сигурен съм, че Гонсало Рамос ще бъде на Световното. След Кристиано той ще бъде следващият голям нападател на Португалия. Нямам съмнения, че ще се представи невероятно."

Материал на Sportcafe

Снимка: БГНЕС