Собствениците на Манчестър Юнайтед – семейство Глейзър, не са взели обичайните си полугодишни дивиденти от клуба в търсене на продажба на английския гранд. Редовният поток от пари извън клуба под формата на дивиденти е една от причините за недоволство сред феновете на „червените дяволи“, след като представянето на отбора се влоши в последните години при управлението на Глейзър.

Общо 33.6 млн. паунда бяха изплатени на притежателите на акции, като Глейзър получиха повечето от тях, през сезон 2021/22, когато Юнайтед финишираха на шестата позиция във Висшата лига. „На 15 ноември, Бордът на директорите не одобри плащането на полугодишния дивидент за фискалната 2023“, се казва в клубно изявление.

Тръстът на привържениците на клуба (МЮСТ) приветства новината и призова да не бъдат изплащани повече дивиденти, докато не бъде намерен нов собственик. „Дивиденти не трябва да бъдат изплащани, когато футболният клуб не постига успехи на терена и не се бори за трофеи. Това възнаграждава провала и премахва стимула за собствениците да гарантират значителни реинвестиции от приходи обратно във футболния клуб“.

След 17 години начело на клуба, американците обявиха миналия месец, че са готови да го продадат, като 20-кратният шампион на Англия вероятно ще бъде продаден за рекордна сума за спортен клуб. Глейзър закупиха Юнайтедза 790 млн. паунда през 2005 в сделка, която остави клуба с огромен дълг. В момента общият дълг на манчестърци възлиза на 680 млн. паунда. Въпреки това, според анализатори клубът може да бъде продаден за 5 млрд. паунда.

Решението за невзимане на дивидент бе отчасти повлияно от това, че „червените дяволи“ похарчиха рекордните 200 млн. паунда на летния трансферен пазар в опит да подобрят представянето си на терена. Играчите на Ерик тен Хаг са пети в момента в Премиършип и прогресираха до 1/16-финалите на Лига Европа. Провалът за класиране в групите на Шампионската лига доведе до спад на тавана на заплати със 7%, но клубът все пак достигна до нетна загуба от 26.5 млн. паунда за първите три месеца от новия сезон 2022/23.