Датата е 9 април 2022 година, а стадионът „Йохан Кройф Арена“. Андре Онана е освиркван от собствените си фенове по време на победата на Аякс с 2:1 над Спарта Ротердам. Ерик тен Хаг и неговите момчета са само на крачка от титлата, но след срещата треньорът трябва да отговаря на неприятни въпроси за Камерунската котка. „Изобщо не ме интересува, че го освиркаха. Те могат да пеят, да плачат, да правят каквото си поискат“.

Тогава попитаха Онана дали всичко това се случва, защото не иска да подпише нов договор, а вместо това смята да се присъедини към Интер в края на сезона със свободен трансфер. „Трябва да попитате тях, а не мен“, отсича вратарят. Точно това е причината, която разочарова толкова много привържениците и клуба. Аякс изрази своята лоялност към него и продължи да му плаща заплата, когато Онана беше наказан за 12 месеца заради употреба на наркотици.

Предишното лято, ако не беше изхвърлен от футбола, амстердамският гранд можеше да го продаде за 30-40 млн. евро. Което си е страхотна сделка за затъналия по това време в дългове Аякс. Но не. Камерунецът получи 1-годишна забрана, която беше намалена от спортния арбитражен съд на 9 месеца, и отново беше на разположение през ноември 2021-ва. Той игра веднъж – срещу Бешикташ, и след това трябваше да чака до 27 февруари, за да облече отново екипа на отбора (поражение с 1:2 от Го Ахед).

Формата му беше нестабилна. Андре допусна огромна грешка за Камерун на Купата на Африка през януари срещу Буркина Фасо. Той не взе и участие във финала за Купата на Нидерландия срещу ПСВ Айндховен, а Тен Хаг сподели, че има проблеми със слабините. Според медиите в страната обаче просто Мартен Стекеленбург е бил избран да пази. Ако всичко това обтегна отношенията между Онана и Тен Хаг, то на мениджъра на Ман Юнайтед очевидно вече не му пука след впечатляващия сезон на стража в Интер.

Но все още не е ясно дали решението Давид де Хеа да бъде заменен с Онана е майсторски ход или грешна стъпка. Камерунецът, който вече бе обявен от червените дяволи, със сигурност е силен характер. На Мондиал 2022 в Катар той беше изпратен у дома от Ригоберт Сонг заради отказа му да се вслуша в инструкциите на своя селекционер. Какви са били те? Неукротимите лъвове да играят по-сигурно и да раздават топката по крилата, а не да си подават в защита.

Тук са важни две неща. Първо – очевидното предизвикателство на Онана към човека с повече власт от него. Това е антиекипна етика и неуважително поведение, което Тен Хаг никога не би приел. И второ – дали наистина е толкова рисково да се градят атаките от него? Умението му с топката в крака е ненадминато. И именно това е ключовият атрибут за привличането му, тъй като Де Хеа има съмнителни способности в тази област.

Като оставим настрана епизода със Сонг, вратарят си създаде твърда репутация на завършен футболист. Той е смел и е склонен да поема рискове. Един инициативен страж, който желае да бъде винаги първата точка на всяка атака. А всичко това произтича от началото на кариерата му като 14-годишен в Барселона.

Тен Хаг е запознат много добре с играта му. Той беше негов треньор 4 години и половина в Аякс и камерунецът става третият бивш футболист на амстердамския гранд, който пристига на „Олд Трафорд“ – другите са Лисандро Мартинес и Антони. Освен това Юнайтед се сдобива с играч, чийто опит нарасна значително през миналия сезон, в който Тен Хаг и Онана бяха разделени. Вратарят пристига като финалист в Шампионска лига и въпреки че Интер загуби с 0:1 от Ман Сити в Истанбул, той удиви техническите наблюдатели на УЕФА.

В доклада си бившият селекционер на Белгия Роберто Мартинес написа: „Еволюцията на вратаря продължава. Андре Онана ми прилича повече на опорен полузащитник, отколкото на страж. Има впечатляващ обхват на подаванията“. Вратарите все повече заемат по-предни позиции, тъй като помагат в разиграванията, а Онана олицетворява тази промяна – в 5 мача от Шампионската лига камерунецът завърши с 30 или повече точни паса.

„Едно подаване във финала обобщи въздействието му. Шестима играчи на Сити пресираха, а той с прецизен пас намери Лаутаро Мартинес в противниковата половина, с което помогна за създаването на опасно положение за Лукаку“, добави Мартинес. Тези изречения важат в пълна степен и за Едерсон – любимеца на Пеп Гуардиола. Далечните подавания на стража на Ман Сити са като лазер и добавиха допълнително измерение на най-добрия отбор в Европа.

Един съвременен вратар едва ли може да има повече във визитката си от „опорен полузащитник“ в най-големия клубен мач на континента. Ако експертите на УЕФА са прави, това предполага, че второто лятно попълнение на Юнайтед ще издигне отбора на съвсем друго ниво. И може би ще продължи революцията, която Гуардиола донесе в английската игра чрез способността за пасове на Едерсон. И най-важното – Онана може да бъде ключова част от опита на Юнайтед да настигне и дори да изпревари носителите на требъл от миналия сезон.

Джейми Джаксън, Guardian, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС