Преминаването на Размус Хойлунд от Аталанта в Манчестър Юнайтед вече е уговорено и то за рекордна за италианския клуб сума. Тимът от Бергамо ше получи 75 млн. евро плюс още 10 млн. в добавки, в зависимост от представянето на датчанина.

Тези суми означават, че Хойлунд, който до преди няколко месеца беше тинейджър, е увеличил пет пъти трансферната си стойност за по-малко от година. А ако се върнем 18 месеца назад, цената му е 42 пъти по-голяма.

Общата сума е 85 млн. евро или 73 млн. паунда. Това е много повече от рекорда за изходящ трансфер на Аталанта досега. Той се държеше от Кристиян Ромеро продаден на Тотнъм за 50 млн. евро плюс бонуси през 2021 г.

Възходът на датския нападател Хойлунд е огромен. Той стана на 20 г. през февруари, но вече го сравняват със звездата на Манчестър Сити Ерлинг Холанд. Преминавайки през академиите на Брондби и Холбек, за да стигне до ФК Кобенхаген през 2017 г., Хойлунд беше продаден на австрийския Щурм Грац през януари 2022 г. за 1,95 милиона евро.

В рамките на седем месеца той вече беше увеличил трансферната си стойност до 17,2 милиона евро, които Аталанта плати през август 2022 г. Сега дори и година след това, той беше продаден за общо около 85 милиона евро, което е пет пъти повече от сумата, която италианците платиха миналото лято. Ако вземем предвид последните 18 месеца, Хойлунд е умножил трансферната си стойност над 42 пъти от 1,95 милиона евро на 85 милиона евро.

Аталанта свърши изключителен бизнес по тази сделка, особено след като Хойлунд направи само 34 мача за клуба, като отбеляза 10 гола и направи четири асистенции. От тези 34 мача между Серия А и Купата на Италия, той стартира само в 20.