Най-богатият британец сър Джим Ратклиф започна натиск върху УЕФА. Причината е правило на централата, което забранява отбори, в които участва един и същ акционер, да играят заедно в един от евротурнирите. Ратклиф притежава "Ница", а вече купи 25 процента от "Манчестър Юнайтед". Френският тим изненадващо се бори дори за титлата в Лига 1 и може да стигне до Шампионската лига. Ако правилото остане, то няма как да играе там заедно с "червените дяволи", ако те се класират в Топ 4.

Висш чиновник в УЕФА призна пред вестник "Сън", че е създадено голямо лоби от богаташи, които искат промяна, предава "Труд". Причината за правилото е да няма съмнение за уредени мачове в евротурнирите. Александър Чеферин, президент на УЕФА, призна в интервю пред легендарния капитан на "дяволите" Гари Невил, че се обмисля промяна. "Не говорим само за "Манчестър Юнайтед" - каза словенецът. - Има 5-6 бизнесмени, които вече имат клубове, но искат да инвестират в други. Трябва да видим какво да направим. Не съм сигурен кое е правилното решение."

Собствениците на "Манчестър Сити" притежават "Жирона", изненадващ лидер в Примера дивисион. Шефовете на "Челси" държат акции в "Страсбург". Гръцкият богаташ Евангелос Маринакис контролира "Олимпиакос" и "Нотингам". Новите началници в "Евертън" пък са и собственици на "Херта", "Дженоа" и "Стандард" (Лиеж). Саудитските босове на "Нюкасъл" обмислят да направят консорциум от много клубове из Европа.

Снимка: БГНЕС