От Манчестър Юнайтед и Атлетико Мадрид разкриха дали планират да участват в Суперлигата, чийто проект може да бъде реализиран.

От "Олд Трафорд" написаха:

"Нашето мнение не се е променило. Ние все още напълно се придържаме към позицията в състезания под егидата на УЕФА и всякакво сътрудничество с тази организация, Висшата лига и други отбори, заедно с Асоциацията на европейските клубове, за да се развие футболът".

Атлетико Мадрид обяви:

"1.Резолюцията относно провеждането на други състезания се отнася до остарели правила на УЕФА, които вече бяха изменени през юни 2022 г.

2.Европейската клубна асоциация и УЕФА са създали партньорство, което прави безсмислено да се гледа на УЕФА като на монопол. Чрез споразумения по това съвместно предприятие клубовете решават 50% от въпросите, свързани с продажбата на спонсорски и телевизионни права, разпределението на приходите и форматите на състезанията.

3.Европейската футболна общност не подкрепя Европейската суперлига. Суперлигата се противопоставя на Германия, Франция, Англия, Италия, Испания (с изключение на Реал Мадрид и Барселона) и т.н. Ние сме за защита на по-широкото европейско футболно семейство, поддържане на национални лиги и осигуряване на квалификация за европейските състезания чрез представяния всеки сезон".

Първоначално проектът за създаването на Суперлигата беше подкрепен 12 еврогранда, включително Юнайтед и Атлетико. В момента само Барселона и Реал Мадрид са в списъка на участниците. Но испанските колоси вече не могат да бъдат изключени от Шампионската лига, европейските турнири или състезанията на ФИФА след днешното решение на Европейския съд.

Снимка: БГНЕС