Манчестър Юнайтед потвърди, че Омар Берада, който е част от градския съперник Манчестър Сити, скоро ще стане новият главен изпълнителен директор на клуба.

В момента Берада изпълнява ролята на шеф на футболните операции на Сити Футбол Груп, която притежава 13 клуба в световен мащаб, в това число и шампионите на Висшата лига. Преди да поеме сегашния си пост през 2020, Берада прекара девет години в Сити - той бе една от фигурите, която дойде на "Етихад" от Барселона през 2011.

Юнайтед търсеше заместник на Ричард Арнолд, който се оттегли от поста изпълнителен директор миналата година, като според информациите ИНЕОС груп, чийто президент е новият инвеститор в "червените дяволи" сър Джим Ратклиф, е водила процеса по назначение.

Новината определено е удар за градския съперник Сити, като според мнозина Берада е бил считан за потенциален наследник на футболния директор Чики Бегиристайн.

Берада ще бъде и първият външно назначен човек на поста изпълнителен директор - предшествениците на Арнолд в лицето на Ед Удуърд, Дейвид Гил, Питър Кениън и Мартин Едуардс бяха промотирани вътрешно.