Шави Ернандес веднъж разкри, че „когато футболист страда от гастроентерит, значи се случва нещо друго“. В Манчестър Юнайтед гастроентеритът е заменен с думата „заболяване“. И в случая с Маркъс Рашфорд, който пропусна тренировка през изминалата седмица и не игра в двубоя с Нюпорт (4:2) във ФА Къп, определено се случва нещо друго.

Рашфорд може и да се е чувствал зле и наистина да не е могъл да тренира в петък. Но можем да предположим, че не е страдал от настинка или възпалено гърло. Медиите на Острова разкриха, че английският национал е бил в Белфаст през седмицата, за да се види със стария си приятел Ро-Шон Уилямс. И е ходил на нощен клуб не веднъж, а два пъти.

Нападателят бе забелязан в бар в центъра на града в сряда и четвъртък вечерта – с други думи няколко часа преди петъчната тренировка на Ман Юнайтед. Той празнува до ранните часове на петък, след което с частен самолет трябваше да се прибере в Манчестър.

Това едва ли е идеална подготовка за важно занимание преди официален мач. Всъщност Рашфорд дори не мина през вратите на Карингстън. Това далеч не е първото му нарушение и той даде на Ерик тен Хаг още един дисциплинарен проблем за разрешаване. Нидерландският специалист не е единственият човек, когото Маркъс не уважава с поведението си на тийнейджър. Той бяга от отговорността, която идва с това да бъдеш старши член на отбора на Юнайтед, както и най-добре платеният футболист в тима. Той разочарова феновете, но най-вече разочарова себе си…

Не за първи път той прави негативни заглавия заради липсата на дисциплина. Рашфорд се появи късно за среща на отбора преди гостуването на Уулвс миналия сезон и беше изваден от титулярите от Тен Хаг. В крайна сметка всичко беше простено и мениджърът го прегърна след мача. А Маркъс обясни причината за наказанието си – успал се. Това беше кампанията, в която английският национал вкара 30 гола и за период от 3 месеца беше един от най-горещите нападатели в света. Но този сезон той е просто трагичен. Има 4 гола и често остава на пейката заради постоянното си лошо представяне.

Рашфорд е един от главните виновници за нещастния сезон на Юнайтед. И въпреки това продължава да бърка. След тежката загуба с 0:3 от Ман Сити през октомври Маркъс отиде на нощен клуб, за да отпразнува 26-ия си рожден ден. Той беше със семейството си, но изпрати грешно съобщение.

Унизителният побой от градския съперник не е повод за празнуване, особено пък публично. Играч, който е прекарал живота си в Юнайтед, трябваше да го знае по-добре. Тен Хаг определи действията на нападателя като „неприемливи“. Това трябваше да изпрати предупреждение към Рашфорд. Но само 3 месеца по-късно го направи отново. А сегашното му нарушение е много по-лошо, тъй като пропусна тренировка и не участва във важен двубой.

Най-разочароващото в поведението на англичанина е, че показва липса на глад да продължи да доказва качествата си. Откакто проби в първия отбор на Юнайтед през 2016-а на 18-годишна възраст, той изглеждаше така, сякаш има заложби на играч от най-висока класа, но без никога да е бил наистина световна класа. Маркъс винаги е бил важен играч за Трите лъва, но никога не е бил първи избор за Гарет Саутгейт. А само преди 2 сезона имаше сериозни съмнения накъде върви кариерата му.

Рашфорд, разбира се, не играе лошо нарочно и е много разочарован от спада във формата си. Но само той може да обърне нещата, а ходенето по барове преди тренировка не е начинът да го направите. Ако Маркъс иска да продължи напред като футболист и да превърне представянето си от миналия сезон в тенденция, а не аномалия, нападателят трябва да порасне и да прояви известна отговорност. Той беше този, който се възстанови от ужасна година, за да докаже през миналия сезон, че може да бъде един от най-добрите нападатели в света. Сега е отговорен за собственото си падение. И единствено той може да оправи нещата отново.

Ричард МАРТИН, Goal.com, превод на Тема спорт

Снимка: БГНЕС