Бившият капитан на Манчестър Юнайтед Гари Невил заяви, че идването на Дан Ашуърт на "Олд Трафорд" може да промени култура в клуба.

Според медиите във Великобритания Ашуърт ще напусне поста си в Нюкасъл, за да стане спортен директор на Манчестър Юнайтед. Преди да отиде в Нюкасъл, той работеше отново като спортен директор и в Брайтън.

Самият Невил добре познава 52-годишния Ашуърт. Бившият защитник работеше като помощник-треньор на националния отбор на Англия между 2012 и 2016 година, а по това време Ашуърт също работеше за Англия.

"Ако Дан наистина дойде, мисля, че има голяма вероятност цялата психология в клуба да се промени. Той е лидер, който може да промени една такава структура много бързо. Не казвам, че идването му в Манчестър задължително ще донесе успехи, но се вижда, че в клуба се назначават хора, които знаят какво да правят. В ръководството такива няма вече повече от десет години", заяви Невил.

"В националния отбор на Англия Дан работеше за младежките тимове до 18 и до 21 години, както и за женския тим. Вижте какви успехи постигнаха те в последните години. Разбира се, тези успехи не се дължат само на него, но той имаше голямо влияние за случаващото се във Футболната асоциация. Преди него организацията във федерацията беше ужасна, но той успя да подреди всичко и да направи структурите работещи перфектно. 

Очаква се през следащата седмица сър Джим Ратклиф официално да придобие 25 процента от акциите на Манчестър Юнайтед. Най-богатият британец вече започна реорганизацията в клуба, а очакванията са Ашуърт да бъде новият "силен човек" на "Олд Трафорд", заедно с Омар Берада, който идва от Манчестър Сити, за да стане изпълнителен директор.

"Нямам съмнение, че сър Джим Ратклиф има достатъчно вяра на сър Дейв Брейлсфорд, който да намери най-добрия изпълнителен директор, най-добрия спортен директор, най-добрия рекрутър и най-добрия треньор. Мисля, че вече имаме първите две парчета от този списък и по него се работи точка по точка. Очаквам Дан Ашуърт да поиска свобода на взимането на решения", каза още Гари Невил.