Преобразяването на английския футболен клуб Манчестър Юнайтед под ръководството на Джим Ратклиф може да отнеме повече от три години, заяви бившият нападател на отбора Андрю Коул, цитиран от ДПА. Новият акционер изяви публично амбициите си да превърне "червените дяволи" в претендент за титлата до "два или три сезона".

През осемте си години в Юнайтед, Коул спечели пет пъти Висшата лига и по два пъти ФА Къп и Шампионската лига.

"Може и да бъде повече от три години, за да бъдем честни. Колко време мина от последната титла? 11? Ако се вгледаме хубаво, все още сме си в същата позиция. Няма никак да му бъде лесно да преобърне нещата за три години, но промяната е за добро", заяви Коул в интервю за агенция ПА и добави, че Ливърпул и Манчестър Сити положиха основите на силните си отбори в рамките на шест или седем години.

"И двата отбора имаха мениджъри за дълго време и се справяха добре на трансферния пазар. Това ни трябва и на нас. Докато Пеп Гуардиола е в Сити, за останалите ще бъде много трудно да стигнат до титлата. 

"При Ливърпул нещата могат да се променят, тъй като Юрген Клоп напуска след края на сезона. Като нищо могат да се окажат в същата ситуация, в която е Манчестър Юнайтед. Тоест, пълен рестарт с нов мениджър и свежи идеи".

Юнайтед спечели първия си трофей от 2017 миналата година с Купата на Лигата и това се случи под ръководството на Ерик тен Хаг. Коул обаче все още не е напълно убеден, че нидерландецът е правилният човек за мениджърския пост. 

"Един мениджър е точният човек, ако печели мачове. Когато започнеш да губиш, вече не си точният човек. Футболът никога няма да се промени в това отношение", каза още той.

Натискът върху Тен Хаг спадна след петте поредни победи на Юнайтед, за които ключова роля имаше нападателят Расмус Хьойлунд. 21-годишният датчанин бе привлечен за 72 милиона лири през лятото и в началото се затрудняваше, но сега е в серия от осем гола в последните осем мача.

"Очакванията към него са огромни, но в Юнайтед няма как да е по друг начин. Той обаче се справя добре. Може и да е получил някои критики, но никога не се скри. Не е лесно да дойдеш в Манчестър толкова млад и всички да очакват от теб да си голмайсторът на отбора", продължи Коул.

"Доста хора преди него се провалиха, но на мен лично ми допада неговото поведение".