Барселона държи да привлече Луис Суарес. Уругваецът е фантастичен, необикновен футболист, който през последния клубен сезон изуми целия свят и спечели "Златната обувка" за топ реализатора в европейските първенства.

Съмненията относно целесъобразността на този трансфер обаче остават. Може ли толкова скандален играч да пасне на философията на клуба?

Този трансфер напомня много за случилото се през 2009 г. със Златан Ибрахимович. Шведският национал пристигна на "Ноу Камп" като една от най-големите звезди на планетата. Той беше от онези футболисти, за които човек никога не мечтае, че могат да заиграят в отбора му, защото такава мечта би била твърде абсурдна.

Сделката с Интер бе оповестена веднага и когато стана ясна сумата, платена за услугите на тарана, изплуваха първите съмнения. Струваше ли си да бъде платено толкова много за този нападател?

Барселона току-що беше спечелила всичко възможно, но Пеп Гуардиола поиска да се раздели със Самуел Ето'о, защото двамата не били на една вълна. Но щеше ли треньорът на каталунците да е в състояние да улови вълната на играч като Ибрахимович?

Предупредителните знаци бяха налице. Всички бяха наясно, че Златан има труден характер и че често се кара със съотборници, запалянковци и треньори. В Барса обаче пренебрегнаха всичко това. В клуба виждаха само големия футболист, който бяха напът да привлекат и с готовност платиха високата цена за него.

Всичко това не приключи добре. Ибрахимович започна силно, но завърши сезона слабо. Отношенията му с абсолютната суперзвезда Лео Меси бяха ледени. Представянето му бе по-слабо от очакваното. В последните месеци на престоя си той често оставаше на пейката, отстъпвайки мястото си на Боян Къркич.

Ибрахимович остана само една година на "Ноу Камп". А след като си тръгна, синьо-червените спечелиха отново Шампионската лига.

Ситуацията около Луис Суарес е много сходна. Никой не се съмнява във футболните качества на уругваеца. Но дали той ще успее да се впише в съблекалнята и няма да развали атмосферата в тима?

За звездата на Ливърпул няма да бъде лесно да съжителства с Меси, да приеме, че аржентинецът е безспорният №1 в новия му отбор. Да не забравяме и присъствието на Ненймар. Не стават ли твърде много петлите в курника?

Да не забравяме и историята с ухапванията. Суарес е бомба със закъснител, която може да експлодира всеки момент. Все пак резултатите не са единственото нещо, което определя имиджа на един клуб.

Всичко това идва да покаже, че шефовете на Барса трябва много внимателно да се замислят дали си струва да платят над 60 млн. евро за един футболист, който няма да може да тренира и да играе до октомври.

Суарес няма да изкара нормална предсезонна подготовка и това ще окаже влияние върху адаптацията му. С две думи, той не гарантира някакви високи спортни резултати, но затова пък може да опетни името на Барса. Както се казва, два пъти мери, един път режи.

Серхи Санс, Goal.com