Ливърпул разби Стоук Сити с 4:1 и си върна второто място във Висшата лига. "Грънчарите" изненадващо откри резултата на "Анфийлд", но само разлютиха "мърсисайдци" и е хода на двубоя бяха тотално разбити. Лалана и Фирмино направиха обрата още до почивката, а след нея автогол на Имбула и Стъридж довършиха съперника.

Това бе първо попадение на Стъридж в първенството през този сезон, като за последно отбеляза на Нюкясъл преди около осем месеца. Тимът на Юрген Клоп записа трети пореден успех и продължава да е на шест точки от лидера в класирането Челси.


Двубоят започна с доста бързо темпо, като очаквано фаворитът Ливърпул имаше инициативата. В 6-та минута Хендерсън отправи фалцов удар от дъгата на наказателното поле, но над вратата. При следващата атака Фирмино засече топката с глава, но Лий Грант улови топката.

След агресивното начало на домакините, в 12-ата Стоук шокира "Анфийлд" с гол от нищото. Мане подари изчистена топка на Питерс, който центрира в наказателното поле. На първа греда Уолтърс заби топката през ръцете на Миньоле и даде аванс на гостите.

Само няколко минути след това "грънчарите" едва не нанесоха втори съкрушителен удар. Бившият халф на Ливпърпул Джо Алън се промъкна през "червената" защита и стреля отблизо, но този път Миньоле изби, а при добавката на Питерс топката бе изчистена на метри пред голлинията.

"Мърсисайдци" нямаха намерение да се дават и се втурнаха в търсене на изравнителен гол още преди почивката. В 24-ата минута Роберто Фирмино се възползва от грешка в отбраната на "грънчарите" и стреля по диагонала, но точно пред голлинията не кой да е, а централният нападател Питър Крауч изчисти топката и предотврати изравнителен гол.

В 35-ата Ливърпул все пак заличи аванса на гостите. Груба грешка на Глен Джонсън сложи топката на крака на Адам Лалана, който от малък ъгъл промуши топката в мрежата за 1:1.

Малко след това пореден сериозен пропуск от десетина метра направи Фирмино, който преди този двубой не наредил шест поредни без отбелязан гол. Минута преди края на полувремето бразилецът с доста шанс приключи головата суша.

При поредния му изстрел топката се отби в двете странични греди и в крайна сметка премина голлинията за пълния обрат 2:1 на Ливърпул. В продължението Мане можеше да вкара трети гол за домакините, но топката профуча покрай вратата.

След почивката Ливърпул продължи да държи контрола върху мача, докато Стоук отчаяно разчиташе на високи топки към Питър Крауч и Джонатан Уолтърс, но без успех. След час игра "мърсисайдци" довършиха съперника с трети гол.

Хендерсън пусна тънък пас за Ориги, който стрелната топката по земя успоредно на вратата и Имбула в стремежа си да избие топката, я бутна в своята врата - 3:1. Атаките към вратата на гостите не спираха, но нови пропуски направиха Мане и Лалана.

В 70-ата Ливърпул вече унижаваше съперника. Секунди след влизането си в игра Даниел Стъридж получи подарък от Шоукрос, финтира вратаря и на празна врата направи 4:1. До края на мача "мърсисайдци" свалиха темпото, за да запазят сили за предстоящото дерби с Манчестър Сити в последния ден от 2016 година.

Ливърпул - Стоук Сити 4:1

0:1 Уолтърс 12
1:1 Лалана 35
2:1 Фирмино 44
3:1 Имбула 59-автогол
4:1 Стъридж 79

Ливърпул: Миньоле, Клайн, Клаван, Ловрен, Милнър, Хендерсън, Вайналдум, Мане, Лалана (69 - Дван), Фирмино (79 - Морено), Ориги (70 - Стъридв)

Стоук: Грант, Джонсън, Шоукрос, Мартинс Инди, Питерс, Уилан (66 - Рамадан), Имбула, Диуф (75 - Афелай), Алън, Уолтърс, Крауч (84 - Бони)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_LkNVzEkrdQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>