Ливърпул направи грешна стъпка в преследването на лидера във Висшата лига Челси. "Мърсисайдци" завършиха 2:2 при гостуването си на борещия се за оцеляване Съндърланд. "Черните котки" откраднаха точката с две дузпи, безупречно реализирани от ветерана Джамейн Дефоу.

Ливърпул повеждаше на два пъти след попадения от корнер, но така и не успя да запази преднината си. Играчите на Юрген Клоп доминираха през по-голямата част от двубоя, но куп силни намеси на вратаря Вито Маноне спомогнаха за равенството. Така "мърсисайдци" скъсиха разликата от Челси на пет точки, но в сряда лидерът гостува на Тотнъм.


Ливърпул бе в топ форма след победата с дербито срещу Сити в последния ден на миналата година и се очакваше голово шоу на "Стейдиъм ъф лайт". Това се получи, но не по вкуса на Юрген Клоп и неговите футболисти.

В 8-ата минута Стъридж получи чудесна топка в наказателното поле, но ударът му по диагонала бе спасен от Маноне. В продължението на атаката италианският страж на Съндърланд изби мощен далечен шут на Вайналдум.

Малко след това "черните котки" показаха зъби и можеха да открият резултата. Родуел стреля опасно от границата на наказателното поле, но Миньоле спаси.

В 19-ата минута Ливърпул най-накрая наказа грешките на съперника в защита. След центриране от корнер Ловрен опита удар, топката падна на главата на Стъридж, който я заби в мрежата за 1:0.

Съндърланд обаче нямаше никакво намерение да се предава. Само няколко минути след допуснатия гол "черните котки" стигнаха до изпълнение на дузпа, след като Рагнар Клаван спъна Дидие Ндонг в наказателното поле. 34-годишният голмайстор на тима Джамейн Дефоу хладнокръвно израни резултата с отличен удар в долния десен ъгъл. 

Секунди по-късно Ливърпул едва оцеля, след като Дефоу се измъкна сам срещу Миньоле, но вратарят изби топката от краката му. "Мърсисайдци" се съвзеха в края на полувремето и пак Стъридж на два пъти се опита отдалеч да преодолее Маноне, който обаче отново впечатли с чудесни намеси.

След почивката гостите владееха инициативата, но трудно стигаха до сериозни голови положения. Садио Мане, който изненадващо правеше доста тих мач до момента, се размина с центрирана топката на метри от вратата.

В 58-ата минута Ливърпул за малко отново да си изпати от контрите на "черните котки". Два поредни удара на Борини и Дефоу бяха блокирани пред Миньоле, а след това Емре Джан игра с ръка в наказателното поле, но този път реферът Антъни Тейлър не посочи бялата точка.

Ливърпул стигаше единствено до далечни удари, които не бяха проблем за Маноне. Фирмино и Емре Джан също не успя да пробият италианския страж на домакините.

Златният шанс за "мърсисайдци" дойде в 71-ата минута, когато след чудесно двойно подаване Стъридж излезе сам срещи Маноне и вратарят спаси. Последвалият корнер обаче се оказа фатален - този път на точното място бе Садио Мане, който отблизо прати топката в мрежата - 1:2.

Съндърланд обаче не бе казал последната си дума. След изпълнение на пряк свободен удар героят от преди малко Садио Мане спря топката с ръка в наказателното поле и реферът Антъни Тейлър отсъди втора дузпа в полза на домакините. Отново зад топката застана Джамен Дефоу, който бе безпощаден и за втори път изравни резултата.

До края на двубоя Ливърпул се хвърли в атака за победен гол, но не успя да стигне до него и си тръгна само с точка от "Стейдиъм ъф лайт".

Съндърланд - Ливърпул 2:2

0:1 Стъридж  19
1:1 Дефоу 25-дузпа
1:2 Мане 72
2:2 Дефоу 84-дузпа

Съндърланд: Маноне, Лав, О'Шей, Джилободжи, Ван Анхолт, Ларсон, Ндонг, Родуел (65 - Манкийо), Янузай (79 - Хазри), Борини, Дефоу

Ливърпул: Миньоле, Клайн, Ловрен, Клаван, Милнър (46 - Морено), Емре Джан, Вайналдум (73 - Ориги), Лалана, Мане, Фирмино, Стъридж (80 - Лукас Лейва)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/B7laesYz44E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>