Ливърпул победи с 3:1 Арсенал в голямото дерби от 27-ия кръг на английската Висша лига, играно на "Анфийлд".

През първото полувреме домакините имаха тотално превъзходство и се оттеглиха на почивката с аванс от 2:0 с голова на Роберто Фирмино (9) и Садио Мане (39). Точно двамата направиха и асистенциите, а този резултат беше с най-малкото, с което Арсенал се отърва. На другата врата пък Симон Миньоле нямаше никаква работа.

В 57-ата минута обаче и на него му се наложи да вади топката от мрежата си след попадение на Дани Уелбек. В 82-ата минута резервата Дивок Ориги нацели гредата, а в продължението Жоржиньо Вайналдум беше точен за 3:1, с което "червените" записаха дубъл на "артилеристите" през този сезон след 4:3 на "Емирейтс".

С успеха Ливърпул събра 52 точки и измести от 3-то място Манчестър Сити, който има същия актив. Арсенал пък вече е извън Топ 4 със своите 50 т.


Мачът на "Анфийлд" започна на високо темпо и първият точен изстрел отправиха гостите чрез Окслейд-Чембърлейн, който обаче по никакъв начин не затрудни Миньоле. В следващите минути атаките се редуваха една след друга, но липсваха завършващите удари.

В 9-ата минута Ливърпул поведе след превъзходна контра с четири подавания. Решаващият пас пусна Мане, който намери на далечната греда Фирмино и той с безпощаден удар точно под горната греда матира Чех за 1:0!

Голът на бразилския национал смути Арсенал и това позволи на "мърсисайдци" да се чувстват по-комфортно на терена и да доминират. В 21-ата минута обаче лондончани организираха хубава атака чрез дрибъл на Окслейд-Чембърлейн и центриране на далечната греда, при което Миньоле успя да избие от главата на Жиру.

С изключение на попадението на Фирмино до този момент опасните положения пред двете врати липсваха, а в 28-ата минута съдията Род Мадлей пусна чудесен авантаж, което позволи на Коутиньо да стреля, но Чех изби. Арсенал отговори с много неточен шут на Джака.

В 39-ата минута Ливърпул нанесе втория си удар в мача. При атака по левия фланг Вайналдум намери Фирмино в наказателното поле, той видя непокрития Мане, който с изстрел по земя удвои аванса на домакините – 2:0! 4 минути по-късно крахът за Арсенал можеше да стане пълен. При атака през центъра Фирмино беше изведен сам срещу Чех, но не успя да нанесе достатъчно добър изстрел и опитният страж улови.

На почивката Арсен Венгер взе мерки за безобразната игра на отбора си и смени Франсис Коклен за сметка на Алексис Санчес. В началните минути промяната се оказа отлична и на Миньоле му се наложи да демонстрира висока класа след удар с глава на Жиру при атака, преминала през Санчес.

В 50-ата минута Ливърпул можеше да направи преднината си класическа след фамозно отиграване на Фирмино. Той беше с гръб към вратата, прехвърли топката над главата си и се завъртя, но не успя да нанесе хубав шут. В 57-ата минута Арсенал се върна в мача.

Санчес с превъзходно подаване намери Уелбек, който нахлу в наказателното поле и с технично отиграване намали на 1:2! "Червените" бързо можеха да възстановят аванса си от два гола, след като Мане навлезе в наказателното поле и пусна успореден пас на голлинията, но Мустафи със сигурна намеса изчисти.

В 74-ата минута мощен шут на Коутиньо мина над целта. 120 секунди по-късно Матип се измъкна след центриране от фаул, но не успя да засече силно и Чех улови. 9 минути след това току-що появилият се на терена Ориги пропусна да сложи точка на спора, след като изстрелът му с глава се отби в левия стълб.

В продължението на дербито Вайналдум оформи крайния резултат след блестяща контра.

Ливърпул – Арсенал 3:1

Голмайстори: 1:0 Фирмино (10), Мане (39), 2:1 Уелбек (57), 3:1 Вайналдум (90)

Ливърпул: Миньоле, Милнър, Клаван, Матип, Клайн, Лалана (90-Лукас), Джан, Вайналдум, Коутиньо (79-Ориги), Мане, Фирмино
Мениджър: Юрген Клоп

Арсенал: Чех, Белерин, Мустафи, Косчелни, Монреал, Коклен (46-Санчес), Джака, Уелбек (74-Уолкът), Иуоби, Олекс-Чембърлейн, Жиру (74-Перес)
Мениджър: Арсен Венгер

Ливърпул, ст.: "Анфийлд"
Съдия: Рон Мадлей
Жълти картони: Джан (Ливърпул) Коклен, Джака (Арсенал)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/rYKxRqoRzoY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>