Само часове, след като бе представен като играч на Барселона, Филипе Коутиньо публикува емоционално обръщение за сбогуване към Ливърпул и феновете на отбора. 

В него той благодари за всичко, което е получил от мърсисайдци по време на престоя си на „Анфийлд“, определяйки престоя си при Червените като „мечта“. 

„Още от момента, в който със семейството ми пристигнахме в Ливърпул, бяхме отлично приети и веднага си създадохме много приятели. На терена, но и извън него, преживяхме красотата на този клуб и неговите фенове. Надявам се, че аз съм успял да донеса радост и хубави моменти за привържениците на отбора“. 

„Знаех, че това е клуб с невероятно велечи, история и традиции, но за времето си там усетих уникалната душевност и характер, която има това място. В Ливърпул изживях мечтата си, но винаги съм мечтал да играя и за Барселона. Вярвам, че феновете ще ме разберат, защото в сърцето си винаги ще пазя спомените за тях“. 

„Желая на Юрген и отбора много  успехи. Това е невероятен отбор, който съм сигурен, че ще продължи да се подобрява. Има страшно много хора, на които искам да благодаря и да кажа на всички, че ще ми липсвате. Благодарен съм на ръководството, което показа вяра в мен и на своите съотборници, заради които продължих да се развивам. Всичко, което постигнах, нямаше да бъде възможно без вас. И накрая – няма как да изразя благодарността си към привържениците на отбора и да им кажа, че клубът и градът винаги ще бъдат в сърцето ми“. 

Това написа Коутиньо, накрая завършвайки разбира си с девиза на Червените „Yol’ll never walk alone“.