Петкратният европейски клубен шампион Ливърпул показа на Манчестър Сити кой командва в европейските битки, връщайки си престижен рекорд само 24 часа, след като го загуби от "гражданите".

Както е известно, Сити победи Базел с 4:0 навън във вторник и постигна най-изразителната победа на английски отбор при гостуване в елиминациите на Шампионската лига.

Преди това върховото постижение се държеше от Ливърпул, който удари ПСВ насред Айндховен с 3:0 на четвъртфиналите през сезон 2006/07. Само ден след като беше изпреварен от манчестърци в престижната класация, клубът от стадион "Анфийлд" си върна с още по-впечатляващото 5:0 на терена на двукратния европейски шампион Порто.

Нещо повече - "червените" станаха първият английски отбор, който вкарва цели пет гола при гостуване в елиминационната фаза на турнира на богатите.

Ливърпул се изравни с Байерн Мюнхен и Реал Мадрид, когато става дума за най-гръмка победа на чужд терен във фазата на елиминациите. През 2009 година баварците разбиха Спортинг в Лисабон с 5:0, а през 2014 година Реал Мадрид съсипа Шалке на германска земя с 6:1.

През този сезон Ливърпул е вкарал 28 гола в Шампионската лига, което също е рекорд. Като се има предвид гръмката победа снощи, момчетата на Юрген Клоп ще имат на разположение поне още три мача, за да продължат впечатляващата си серия от попадения.