Ливърпул е вкарал 65 гола във Висшата лига в края на зимата. В Топ 5 на първенствата в Европа повече са отбелязали само четири отбора – ПСЖ (84), Манчестър С (79), Барселона (68) и Монако (67). Показателното при мърсисайдци е, че бяха напуснати от ключов футболист като Филипе Коутитьо, но това не се отрази на офанзивата мощ. Ливърпул изигра вече 10 мача без бразилския магьосник, в които отбеляза 25 гола, което е дори леко увеличен темп на резултатност. Как тимът се справи без Коутитьо, при това всявайки паника у съперниците?

Клоп разкрива най-добрите качества на играчите. 

Мохамед Салах на 25 не е станал по-бърз. Но при Юрген Клоп той получи най-удобната си позиция на терена. Коментирайки общо 30-те си гола в първите 36 мача за клуба, египтянинът каза – „При Клоп играя по-близо до вратата от всякога през кариерата си. Никога треньорите не са ме питали за това. А Клоп дори на тренировките непрекъснато ми повтаря да съм близо до вратата”. 

Трент Александър-Арнолд на 19 вършее по десния фланг, вкарал е 2 гола в Шампионската лига и още един в Премиършип. При това е защитник! А по действията си в отбрана за 90-те минути е №1 в отбора. Навръх Боксинг дей (26.12.) Клоп си припомни как го пусна титуляр срещу Суонзи. „Трент игра фантастично! Майка му каза, че роднините им от САЩ ще им гостуват, а аз я попитах – „Това подкана ли е да започне мачът?”. Трент пък се отчете с гол при 5:0 срещу лебедите. „Можех да се представя още по-добре, особено през първото полувреме”, коментира самият футболист.

Садио Мане най-често страдаше заради Коутиньо, тъй като любимата му позиция бе по лявото крило. От началото на сезона той сменяше бразилеца или се появяваше някъде другаде по съвместителство. Сега сенегалецът увеличи с 30% дрибъла си, а с възможността да е по-често пред вратата още през зимата доближи най-резултатния си сезон в Англия - общо 13 гола във всички турнири, след като със Саутхемтън стигна 15. 

Невероятно прогресира и Роберто Фирмино. Безпристрастната статистика го показва – в най-добрия си сезон до момента бразилецът стигна до общо 27 гола и асистенции с Хофенхайм, а сега е с 30! Сухите цифри обаче не показват, колко умно се движи без топка, отваряйки пространства за пробивите на Салах. Фирмино до такава степен е уверен в себе си, че предпочита алтруистично да подаде, вместо сам да вкара. Да, Коутиньо вече го няма, но триото Салах – Фирмино – Сане е истинска червена напаст, която разкъсва Висшата лига.

В Ливърпул има и други, които правят сезона на живота си. Това се отнася за защитника Андрю Робъртсън и халфа Емре Джан. Да, и Окслейд-Чембърлейн, след като на бившия футболист на Арсенал му трябваше време да се впише в тима. При Клоп играта на Ливърпул изисква огромна интензивност, така че процесът на адаптация е неизбежен. Но след това играчите разкриват възможностите си.

Работа върху грешките. 

Салах бе самокритичен пред „Скай Спортс”. „Знам, че правя и много пропуски. Но се опитвам да коригирам този недостатък, работя върху него и треньорът много ми помага”. В същия дух бе изказването и на Окслейд-Чембърлейн след разгрома на Суонзи. „Радвам се, че вкарах, но, от друга страна, съм и разочарован. Трябва да подобря представянето си. Добре се защитавахме, но трябва да сме по-прецизни пред вратата на съперника”, заяви английският национал след победата с 5:0.

Играчите на Ливърпул не се успокояват. Много рядко качество е да отбележиш 3 безответни гола, но да не се отпуснеш и преследваш още. При Юрген дори когато Ливърпул играе добре и постига резултати, футболистите му търсят как да прогресират още.

Пресата е най-добрият плеймейкър

Вероятно тази фраза ви е позната. Защото Ливърпул не прави нищо различно от идеите на Клоп. А германецът е своеобразен враг на статуквото. Червените се чувстват най-добре, когато съперникът загуби топката и майсторски се възползват от това. Пример?

В последния мач срещу Уест Хем (4:1) два от головете паднаха след преса в центъра и бърза атака. Изключителната победа над Манчестър С не бе спечелена с игра в защита. Ливърпул пресира лидера, принуди го да загуби контрол и безпощадно наказваше грешките му. Крайният резултат бе 4:3, но гражданите изглеждаха необичайно безпомощни в по-голямата част от мача на „Анфилд”.

Какво да кажем още за загубата на Коутиньо? Първо - без него Ливърпул бързо преминава централната зона. На лявото крило Мане се справя отлично. По време на сезона Филипе действаше и по двата фланга, а и като „десетка”. Сега на крилото е Садио, а в средата на терена оперират Окслейд-Чембърлейн или дори Милнър. Какво е общото между тях? Тактическата дисциплина. Те са ангажирани повече от съперника и по-малко привлечени от топката. 

На второ място и това е големият проблем, при отсъствието на бразилеца стана трудно преодоляването на дълбока защита. На всеки Ман Сити има по един Уест Бромич, който лесно предоставя топката и чака. И тогава можете да изпитате носталгия по дриблиращия Коутиньо, който с лекота може да достави топката в наказателното поле. Същият този Суонзи си взе поука и спечели ответната среща в Уелс (1:0).

Растежът не е приключил.

Клоп продължава с преустройството на отбора. Когато са на терена, Лалана или Окслейд-Чембърлейн изземат част от функциите на Коутиньо по преодоляване отбраната на съперника. Това може да донесе резултата, но е още твърде рано.

Една от слабостите на мърсисайдци е класата на дефанса. Клаван, Матип и Ловрен не притежават техника и качества, за да се превърнат в първи организатори на атаката. Обикновено Клоп предпочита да решава подобни проблеми, работейки върху грешките, а не чрез банално развързване на кесията. Но през зимата той направи изключение с 80-милионната покупка Върджил ван Дайк. 

Изключителен трансфер, като се има предвид, че за Салах бяха платени 40 млн. евро. Причината не е, че с холандеца нещата ще се подобриха като с магична пръчка. Целта е друга – трофеи. Клоп вече 2,5 г.е в Ливърпул и е време да спечели нещо значимо.

 Кирил Хаит, "Чемпионат", превод: "Тема Спорт"