Ливърпул - Брайтън, мач от 38-мия кръг на Висшата лига, стадион “Анфийлд”, 17:00 часа българско време. 

Прогнозата на Gol.bg: 

Ливърпул се нуждае от задължителна победа над Брайтън, за да запази мястото си в Топ 4 на Висшата лига. “Червените” получиха неочакван подарък от Челси през седмицата, когато лондончани не успяха да победят Хъдърсфийлд и да изместят Ливърпул. 

Сага всичко е в ръцете и краката на хората на Юрген Клоп. Мениджърът на “червените” пък призова играчите си да дадат най-доброто от себе си във финалната среща от сезона в първенството, след което да мислят за финала в Шампионската лига срещу Реал Мадрид. 

“Трябва да останем концентрирани. В момента за някои от отборите в лигата е период на наслада, но ние имаме още работа за вършене”, заяви Клоп. 

Брайтън пък направи фантастичен първи сезон във Висшата лига, а спечелените 40 точки бяха достатъчни на тима да оцелее. “Имаме добър отбор, но всеки иска да се подобрява. Ние сме клуб, който трябва да работи и срещу финансовото неравенство, но правим всичко по силите си. Искаме да продължим по същия начин. Следващата ни цел ще бъде отново да останем във Висшата лига, така че ще направим необходимото и на трансферния пазар, за да го постигнем”, каза мениджърът на тима Крис Хютън.

За Ливърпул на разположение ще бъде Адам Лалана. Националът на Англия не е играл от края на март заради разтежение, но вече поднови пълноценни тренировки. Защитникът Джо Гомез е извън сметките на Клоп. 

За Брайтън се очаква Глен Мъри да бъде включен в групата, след като не игра срещу Манчестър Сити през седмицата. Рекордната покупка Юрген Локадиа и Берам Каян пък може да получат рядък старт от началото на срещата. Твърдо аут остава контузеният Стив Сидуел. 

СТАТИСТИКА 

Ливърпул спечели 5 от последните си 6 срещу с Брайтън (1 равенство) във всички турнири, като вкара 22 гола или средно по 3.7 на мач. 

“Червените” нямат загуба у дома в последните 21 мача срещу новаци в дивизията (16 победи и 5 равенства) след загубата с 1:2 от Блекпул през сезон 2010-2011. 

Ако Ливърпул не загуби, ще завърши сезона без домакинско поражение за 7-ми път в историята си - повече от всеки друг отбор във Висшата лига. 

Няма отбор, който вкарва по-малко голове в гостуванията си във Висшата лига от Брайтън този сезон (10, заедно с Уест Бромич). 

Люис Дън си вкара автогол в последните два мача срещу Ливърпул - при загубата с 1:6 за ФА Къп през 2012 г. и при тази през декември с 1:5. 

Мохамед Салах се нуждае от само един гол, за да подобри рекорда за най-много голове във Висшата лига (при 38 мача).  Египтянинът има в момента 31 гола, но не успя да се разпише в два поредни мача за Ливърпул - нещо, което му се случи само веднъж през кампанията. 

Мъри успя да изработи или вкара гол във всеки от последните си три мача срещу Ливърпул - два гола и асистенция. 

Резултат: 3:0