Ливърпул очаквано победи Кардиф  с 4:1 на „Анфийлд“ в мач от 10-ия кръг на Висшата лига и поне до понеделник вечерта излезе еднолично начело с 26 точки. 

Червените не се напънаха особено, като поведоха с 2:0, а след като Кардиф върна един гол, набързо реализираха още два гола. 

Садио Мане отбеляза две попадения, а Мохамед Салах се отчете с гол и 2 асистенции. Джердан Шакири  пък откри сметката си за мърсисайдци, след като влезе от пейката. Уелсците остават близо до дъното с 5 точки. 

В състава на Ливърпул имаше цели 6 промени от победата над Хъдърсфийлд миналия уикенд, като за отбелязване е стартирането на Алберто Морено в защита. Адам Лалана се появи в средата на терена, заедно с Вайналдум и Фабиньо, което бе интересно решение от Юрген Клоп.
 
Домакините установиха контрол още от началото и поведоха в 10-ата минута, без преди това да имаха кой знае какви положения. Удар на Мане бе блокиран, след това същото стана и с опит на Вайналдум, преди Мохамед Салах макар и от малък ъгъл, да намери път към мрежата на Етъридж за 1:0.
 
Само 3 минути по-късно Върджил ван Дайк бе близо до това да удвои аванса, но с глава прати топката в гредата. Поледва спасяване на Етъридж извън наказателното поле срещу Салах, след като Червените се разиграха.

Мърсисайдци имаха притежанието в 85% от времето, което бе смазващо. В 25-ата минута Александър-Арнолд не бе точен, след като се справи с Гунарсон. Хората на Клоп обаче се успокоиха след попадението и сякаш предпочитаха да контролират сблъсък, вместо да бъдат настойчиви в търсенето на второ попадение.
 
В  добавеното време на първата част Лалана отклони топката с глава към вратата и преодоля вратаря Етъридж, но Морисън успя да предотврати попадението, чистейки с глава. 
 
След почивката ситуацията не се промени особено. Гостите от Уелс неочаквано вкараха топката в мрежата след свободен удар, но попадението бе отменено поради засада. Факт е, че гостите се подобриха, но без да стигнат до нещо опасно пред Алисон, който не трябваше да се намесва изобщо. 

Червените явно разчитаха на класата си да стигнат до второто попадение и го намериха в 66-ата минута. Тогава Мане получи на границата на наказателното поле, не успя да направи това, което иска, но след серия рикошети топката се оказа свободна, сенегалецът спринтира и с мощен диагонален удар с левия крак реализира за 2:0.

Изглеждаше, че това ще бъде всичко преди в 78-ата минута да стане интересно. Едно подаване по земя Хойлет от крилото бе отклонено от Ван Дайк и зад гърба му Калъм Патерсън протегна крак, за да преодолее Алисон. Това бе първият гол получен от Ливърпул на „Анфийлд“ в Лигата от февруари тази година. 

Това създаде известно напрежение в лагера на Червените и върна надеждите за гостите, но домакините бързо ги ликвидираха. В 84-ата минута Салах получи вдясно, комбинира с Шакири в центъра на наказателното поле, швейцарецът финтира съперник и с прецизен изстрел вкара първия си гол за тима. 

Малко след това Салах и Мане направиха отлична контра, при която египтянинът изведе сенегалеца в коридор и той вкара втория си гол в сблъсъка, оформяйки крайния резултат.  Така той стана 7-ият африканец с 50 попадения във Висшата лига. 

Ливърпул – Кардиф 4:1
 
1:0     Салах 10
2:0 Мане 66
2:1 Патерсън 78
3:1 Шакири 84
4:1 Мане 87
 
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Ловрен, Морено, Вайналдум, Фабиньо, Лалана (61 Шакири), Салах, Мане, Фирмино (71 Милнър)
Кардиф: Етъридж, Бенет, Бамба, Морисън, Манга, Мърфи, Патерсън, Гунарсон (72 Дамур), Камараса, Хойлет, Рийд (83 Зохоре)