Ливърпул постигна 12-та си поредна победа във Висшата лига на Англия, след като надигра много трудно с 1:0 като гост Тотнъм. Роберто Фирмино вкара така ценния гол в 37-та минута, за да подпечата поредните три точки за тима на Юрген Клоп. Така Ливърпул подобри рекорда си за най-добър старт в първенството, а отделно подобриха върховото постижение на Манчестър Сити от сезон 2017/2018 на Манчестър Сити за най-добър старт. Тогава “гражданите” спечелиха 59 точки в първите 21 мача, а Ливърпул вече има 61. Освен всичко друго “червените” увеличиха серията си на 38 поредни мача без загуба във Висшата лига. 

Ливърпул е убедителен лидер в класирането с 61 точки, вторият Лестър е далеч назад с 45, а Манчестър Сити е с 44 и мач по-малко. Тотнъм вече е осми с 30. 

Ливърпул започна агресивно срещата и можеше да поведе в резултата още във втората минута. “Червените” организираха контраатака и удар на на Роберто Фирмино влизаше във вратата, но някъде около голлинията младия Танганга изчисти. След това разбъркването продължи, Окслейд-Чембърлейн отправи удар, който се отби в страничната греда. 

Тотнъм опита да изравни играта, но вместо това в 23-та минута при едно центриране в наказателното поле на “шпорите” Ван Дайк нанесе удар отблизо, но Гасанига отрази. 

За Тотнъм изгодни ситуации се откриха пред Сон и Деле Али, но и двамата стреляха покрай вратата. Така се стигна до 37-та минута, когато Ливърпул поведе. Хендерсън проби към наказателното поле, топката мина през Салах и намери Фирмино, който се освободи технично и със силен удар по диагонала направи 1:0. ВАР се включи, за да провери правилността на гола заради предполагаема игра с ръка на Хендерсън, каквато нямаше. Зародишът на атаката обаче започна със сбъркан тъч в полза на Ливърпул, но ситуацията бе много преди завършващия удар на Фирмино. 

В края на първото полувреме Салах можеше да удвои резултата, след като бе изпуснат в наказателното поле, но ударът му мина покрай вратата. 

След почивката хората на Жозе Моуриньо опитаха да се върнат в мача, но внимаваха много и за бързите контраатаки на Ливърпул. В 57-та минута Орие се възползва от грешка в защитата на гостите и стреля по диагонала, но право в ръцете на Алисон. 

В 65-та минута Садио Мане стреля с глава след хубаво центриране отдясно на Трент, но Гасанига отново показа страхотен рефлекс. Последва период, в който мърсисайдци допуснаха страхотни грешки при изнасянето на топката. 

При една от тях в 75-та минута Сон направи пропуска на мача. Резервата Ло Селсо се пребори с Вайналдум и намери южнокорееца на метри от вратата. Сон обаче някак прати топката над вратата. Фрапантен пропуск направи и Хари Уинкс в 82-та минута. Халфът бе намерен на метри от вратата след прекрасно центриране на Орие от десния фланг и когато всички очакваха изравнителен гол, топката просто не пожела да посети мрежата. 

Тотнъм продължи да атакува в търсене на равенството, но защитата на Ливърпул се бранеше геройски и не допусна това. Така "червените" си тръгнаха от "Тотнъм Стейдиъм" с трите точки и записаха шести пореден мач без да допуснат гол. 

Тотнъм - Ливърпул 0:1

0:1 Роберто Фирмино 37’

Тотнъм: Гасанига, Орие, Танганга, Санчес, Алдервейрелд, Роуз (69 - Ламела), Уинкс, Ериксен (69 - Ло Селсо), Лукас, Али, Сон 

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Окслейд-Чембърлейн (61 - Лалана), Хендерсън, Вайналдум, Салах (90 - Шакири), Мане (81 - Ориги), Фирмино