Сезон без загуба вече е невъзможен. Требълът също не съществува като вариант. Ливърпул почти сигурно ще спечели Светия Граал - Висшата лига, но списъкът с потенциалните трофеи бе съкратен.

Възпитаниците на Юрген Клоп изхвърчават от ФА къп, след като загубиха на "Стамфорд Бридж" с 0:2 от Челси. Това бе и трето поредно поражение на мърсисайдци при визити и общо трето от последните 4 двубоя.

Ливърпул несъмнено е блестящ отбор, но в момента се намира в миникриза, от която тимът трябва да излезе възможно най-скоро, защото след няколко дни предстои сблъсък с Борнемут във Висшата лига, а след това е реваншът с Атлетико Мадрид в Шампионската лига. Червените изостават с 0:1 след срещата на "Уанда Метрополитано", така че крепостта "Анфилд" отново ще трябва да влезе в познатата си роля.

Има неща, които Клоп трябва да коригира светкавично. На първо място може би е нестабилността, която демонстрира скалата в защитата Върджил ван Дайк в последно време. Нидерландецът бе изключително колеблив и на "Стамфорд Бридж", и при загубата с 0:3 от Уотфорд през изминалия уикенд. Всичко това накара бившия футболист на Ливърпул Стивън Уорнък да изригне след поражението от стършелите: "Отдавна казвам, че Джо Гомес прави Ван Дайк по-добър играч".

Гомес се завърна за мача с Челси, но Ван Дайк не изглеждаше по-добре. Пасовете на нидерландеца бяха под всякаква критика, а освен това с лекота губеше и въздушни единоборства. Добър пример за това е вторият и решаващ гол на Рос Баркли, когато с глава прати топката в краката на халфа на лондончани. Върджил не е станал лош играч за една нощ. Но личните му колебания се отразяват на отбора, който не може да си позволи подобно поведение след седмица срещу Атлетико. Защото един гол във вратата на Ливърпул може да бъде фатален.

Отсъствието на Джордан Хендерсън също наранява много отбора. Това подчертава колко важен играч е той. Капитанът на червените се контузи по време на мача с дюшекчиите в Мадрид и пропусна следващите три срещи. Във всички тях Ливърпул не приличаше на себе си. Уест Хем бе победен в този период, макар и с огромна доза шанс, но срещу Уотфорд и Челси прошка нямаше. Хендерсън е еднакво полезен и в двете фази на играта, а креативността му сериозно липсва на червените. Освен това той придвижва по страхотен начин отбора по терена. Халфът е под въпрос за битката с Атлетико, а Клоп трябва да се моли да се върне навреме за ключовия двубой. Защото който и да се опита да замести Хендерсън, не му се получава.

В атака нещата също зациклиха, но тук проблемът може да бъде решен сравнително лесно. Клоп трябва да използва тризъбеца, който е в основата на успехите на червените през последните два сезона. Садио Мане, Роберто Фирмино и Мохамед Салах се разбират чудесно, особено когато са поставени на традиционните си позиции. В последно време те се чувстват леко излезли от естествения си хабитат.

Амити УАЙНХАУС Daily Mail, превод на в-к Тема спорт