28 април 1990 г. “Ливърпул” приема на “Анфийлд” “Куинс Парк Рейнджърс” в тогавашната Първа лига на Англия. Победата означава, че домакините ще могат да спечелят за 18-и път титлата, което по това време е рекорд, припомня "24 часа".

В 14-ата минута обаче Рой Уегърли открива за гостите. В 40-ата Рони Розентал изравнява. И в 65-ата съдията Робърт Харт дава дузпа за “Ливърпул”. От точката Джон Барнс пронизва Дейвид Сиймън и прави резултата 2:1. Така завършва и мачът.

В същото време “Астън Вила” прави 3:3 с “Норич” и това означава 4 точки разлика от “Ливърпул”. Бирмингамци обаче имат само един мач до края на първенството, защото вече са изиграли 37 и така всичко приключва.

“Ливърпул” завършва сезона по шампионски. Първо е победен у дома “Дарби Каунти”, а след това в последния кръг е пометен и “Ковънтри” с 6:1 като гост след хеттрик на Джон Барнс, два гола на Рони Розентал и един на Йън Ръш. Така в крайното класиране “Астън Вила” остава на цели 9 точки.

Едва ли някой е очаквал, че след 30 години това ще е последният трофей на легендарния клуб в Англия. Воденият от сър Алекс Фергюсън “Манчестър Юнайтед” ще изравни рекорда, след което ще го направи 20 шампионски титли, а феновете в града на Бийтълс още чакат.

“Ливърпул” вече трябваше да е счупил прокобата, ако не бе епидемията с коронавирус. Тимът на Юрген Клоп е с невероятните 25 точки пред “Манчестър Сити”, като му трябва още една победа, за да бъде коронован. Но това може и да не се получи, ако бъде взето решение всичко да бъде анулирано.

Последният шампионски състав на “Ливърпул” е: вратари - Брус Гробелар (Зимбабве) и Майк Хупър (Англия); защитници - Гари Аблет (Англия), Дейвид Бъроус (Англия), Гари Гилеспи (Шотландия), Алан Хансен (Шотландия), Глен Хисен (Швеция), Стив Никъл (Шотландия), Стив Стаунтън (Ирландия), Ник Танър (Англия), Бари Венисън (Англия) и Алекс Уотсън (Англия); халфове - Джон Барнс (Англия), Рей Хютън (Ирландия), Стив Макмен (Англия), Джим Магилтън (Северна Ирландия), Майк Марш (Англия), Ян Мялби (Дания), Найджъл Спекмън (Англия) и Рони Уилън (Ирландия); нападатели - Джон Олдридж (Ирландия), Питър Биърдсли (Англия), Рони Розентал (Израел), Йън Ръш (Уелс) и Кени Далглиш (Шотландия).

Да, легендата Кени Далглиш все още се води играещ мениджър, като дори се пуска като резерва в двубоя с “Дарби Каунти” на 1 май, след като тимът му е спечелил титлата. Трофеят е изключително ценен за града и отбора, защото идва след трагедията на “Хилзбъроу”, когато загиват 96 привърженици на отбора. Заради това и празненствата са скромни, а всичко е посветено на невинните жертви.

А всичко това е постигнато само с три входящи трансфера - на шведа Глен Хисен, измъкнат под носа на “Манчестър Юнайтед”, на Стив Хакнес от “Карлайл” и завръщането на Ръш от “Ювентус”.