Ливърпул и Бърнли изненадващо завършиха 1:1 в среща от 35-ия кръг на английската Висша лига, играна на стадион "Анфийлд".

Гостите взеха историческа точка, защото мърсисайдци бяха в серия от 24 поредни победи у дома, печелейки всичките си 17 мача на свой терен през кампанията в първенството.

Шампионите имаха обичайния пълен контрол през първото полувреме, но откриха резултата десетина минути преди почивката чрез Анди Робъртсън. С три чудесни намеси се отличи вратарят Ник Поуп, който отказа Мохамед Салах на два пъти и Садио Мане.

Малко след почивката гредата раздели Роберто Фирмино от първия му шампионатен гол у дома този сезон. Ливърпул натискаше, но не можеше да удвои, а вместо това в 69-ата минута Джей Родригес изравни с великолепно изпълнение. До края Ливърпул вече не беше толкова опасен, а в 87-ата минута гредата спаси шампионите при изстрела на Гудмундсон.

Ливърпул събра 93 точки и остава в график за преминаване на гросмайсторската бариера от 100 пункта. Стабилният Бърнли е девети с 50 точки.


Шампионите направиха слаб за своите стандарти старт, при който контролираха играта и тя се водеше основно в половината на техния противник, но интересните положения липсваха. Домакините залагаха на ниски центрирания, които ставаха лесна плячка за концентрираната отбрана на Бърнли.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Садио Мане развинти отбраната на съперника, преминавайки през четирима футболисти в сини фланелки. Той остави за Роберто Фирмино, който шутира от границата на малкия пеналт, но беше блокиран в търсене на първия си шампионатен гол на "Анфийлд" този сезон.

Получилият шанс да излезе като титуляр Къртис Джоунс отправи и първия точен удар за новия английски първенец, но вратарят на гостуващия тим Ник Поуп не беше затруднен и улови спокойно. Много по-впечатляващо беше спасяването на Поуп срещу Мохамед Салах малко по-късно, когато стражът са хвърли към десния страничен стълб и изби атрактивно.

Поуп направи още едно много класно спасяване срещу Салах, който навърза няколко бранители в наказателното поле и стреля в долния десен ъгъл, но вратарят отрази. Секунди след това Поуп все пак капитулира при удара с глава по диагонала на Анди Робъртсън, който засече хубавото центриране на Фабиньо.

В добавеното време на първата част Поуп показа защо стигна до националния отбор на Англия. Той направи фантастично спасяване, този път срещу Мане. Сенегалецът получи от Салах, финтира двама съперници и би мощно в горния ляв ъгъл, но вратарят на гостите обра овациите.

Само три минути след почивката Роберто Фирмино беше толкова близо до първия си шампионатен гол на "Анфийлд" този сезон, но шутът му по земя по диагонала срещна десния страничен стълб. Последва снаряд с левачката на Джоунс, но покрай целта. На отсрещната врата Алисон улови точен удар на Родригес.

Салах направи рядко срещан за своята класа пропуск един час след началото, когато Ливърпул беше натикал противника в неговото наказателно поле, но вторият гол така и не падаше. Египтянинът имаше претенции за дузпа малко по-късно, но реферът не видя нарушение на Тарковски.

В 69-ата минута Бърнли изравни от нищото, малко след паузата за глътка въздух и вода. Джей Родригес получи топката на неудобна позиция, но почти от границата на наказателното поле отправи страхотен удар във въздуха, намирайки долния ляв ъгъл.

Ливърпул така и не можеше да създаде сериозна опасност, макар да отправяше точни удари, които обаче бяха доста слаби и лесни за отразяване от Поуп. Нещо повече - в 87-ата минута напречната греда спаси шампиона при удара на Гудмундсон.

Салах отправи точен удар в 93-ата минута, но пълзящата по земята топка не се оказа сериозна заплаха за направилия много силен мач Поуп.

 

Ливърпул - Бърнли 1:1

1:0 Анди Робъртсън - 34'
1:1 Джей Родригес - 69'