Властите в Англия може да разрешат употребата на алкохол на стадионите в страната, пише "Монитор". Според информациите мярката може да бъде въведена, за да бъде насърчено завръщането на фенове по трибуните след пандемията от коронавирус.

Консумацията на алкохол в близост до терена на английските стадиони е забранена от 1985 година, когато е бумът на местните хулигани. Заради изцепките им по трибуните правителството решава да въведе мярката, за да бъдат ограничени инцидентите, причинени от пияни привърженици.

Сега обаче властите обмислят вариант тази забрана да отпадне, тъй като според някои специалисти тя е морално остаряла и важи единствено за футболните срещи, докато при останалите спортове и концерти употребата на алкохол на трибуните е напълно законна. Освен това се коментира и фактът, че ако феновете могат да консумират алкохол на трибуните, това ще намали масовите събирания по кръчми, където вероятността за инциденти е много по-голяма от тази на стадиона.

Някои от клубовете, които играят на по-модерни съоръжения вече имат необходимата инфраструктура да доставят храни и напитки директно до седалките на трибуните и смятат, че оставането на забраната повече вреди, отколкото помага, тъй като феновете обикновено консумират алкохол преди началото на мачовете, а след това напускат местата си на полувремето, за да могат отново да се почерпят. 

Английските власти се надяват, че до октомври ще могат да разрешат посещението на мачовете от страна на феновете. Стадионите обаче най-вероятно ще бъдат само частично отворени.