Ливърпул - Лийдс, двубой от първия кръг на сезон 2020/21 в английската Висша лига. Стадион "Анфийлд", 19.30 часа българско време.


Вероятни състави:

Ливърпул: Алисон, ван Дайк, Гомес, Робъртсън, Александър-Арнолд, Фабиньо, Хендерсън, Кейта, Салах, Мане, Фирмино

Лийдс: Мелие, Кох, Купър, Далас, Айлинг, Филипс, Клих, Ернандес, Харисън, Коста, Морено


Прогноза на Gol.bg:

Новият първенец на Англия Ливърпул стартира кампанията с култов сблъсък срещу един от отборите с традиции. Момчетата на Юрген Клоп са фаворити на хартия, но срещу себе си днес те имат един изключително непредсказуем съперник, начело на който е ексцентрикът Марсело "Лудия" Биелса.

Измина цяла футболна вечност, откакто Лийдс беше в елита преди 16 години. По онова време безапелационен шампион с нито една загуба беше Арсенал, а Ливърпул все още беше "само" с четири титли на Европа. Три сезона по-рано пък Лийдс бе играл полуфинал в Шампионската лига и малцина са очаквали тъмната ера на клуба да продължи толкова дълго време.

Днешните противници впечатлиха цял свят през изминалата кампания, но докато мърсисайдци го сториха на най-високо ниво, то възпитаниците на Лудия ще трябва да се докажат и срещу далеч по-силни опоненти от тези в Чемпиъншип. Голямото предимство на новаците е, че отборите в елита нямат опит срещу тях и не знаят какво да очакват.

"Червените" са истинска сила у дома, където спечелиха 25 от последните си 26 мача в шампионата, а в 24 от въпросните срещи са вкарали поне по две попадения. Ако върнем времето още по-назад, статистиката показва 6 успеха за Ливърпул в последните 7 двубоя с Лийдс във всички турнири.

При последния мач между двата отбора на стадион "Анфийлд" домакините спечелиха с 3:1 през октомври 2003 година с голове на Майкъл Оуен, Дани Мърфи и Флоран Синама-Понгол. За гостите точен бе Алан Смит.

Липсата на публика без съмнение ще отнеме от чара на този наелектризиращ сблъсък, в който очакваме набралият скорост и по време на лятната си подготовка първенец на Висшата лига да започне кампанията в стил.


Резултат: Ливърпул - Лийдс 3:0