Ливърпул най-после уреди Тиаго Алкантара. Човек, който е любимец на Пеп Гуардиола, но сега ще работи с Юрген Клоп. След месеци спекулации шампионите от Висшата лига най-после се разбраха с Байерн и халфът ще акостира на „Анфийлд“ срещу 25 млн. паунда. Уейн Руни заяви, че испанският национал е по-добър трансфер от евентуалното привличане на Лионел Меси в Ман Сити, което може би казва достатъчно.

Тиаго игра 4 години заедно с аржентинеца на „Ноу Камп“ и подобно на капитана на Барса е специален талант. Красивата игра е в кръвта му. Син на бразилската легенда Масиньо, Алкантара имаше идеалната рамка, за да стане блестящ футболист, а изяществото му е просто в неговото ДНК.

Баща му благослови полузащитата на Бразилия 35 пъти и бе част от отбора, спечелил Мондиал 1994 в САЩ. На турнира Мазиньо се присъедини към съотборниците си Бебето и Ромарио в едно от най-известните празненства на гол на турнира при успеха с 3:2 над Нидерландия. Тогава тримата отдадоха почит на раждането на сина на Бебето, имитирайки с ръце люлеене на бебе.

По това време Тиаго беше на 3. Малкото дете често отиваше на тренировките с баща си, а неговата майка Валерия Алкантара (б.р. – бивша волейболистка) разкрива пред ESPN: „Всичко, което искаше да направи, беше да копира баща си. Той беше неговият герой.“

Мазиньо допълва пред официалния сайт на ФИФА: „Тиаго и брат му Рафиня са родени с футболния ген и имаха перфектната среда да развият талантите си.“

След като е бил заобиколен от футбол през детството си е и е играл в бразилски и испански младежки отбори, Тиаго е грабнат от Барселона на 14-годишна възраст. За таланта на сина си като тийнейджър Мазиньо казва: „Не съм направил нищо повече от това да гледам мачовете му и да му казвам кое работи и кое не. Не знам дали е природен гений, но той има специална координация“. 

В каталунския гиганг неговият „природен гений“ е впрегнат и разработен, за да може всичко това да доведе до един от най-добрите халфове в света. Като продукт на Ла Масия той направи своя дебют в първия отбор на 18. Две години по-късно вече редовно участваше в мачове под ръководството на Пеп Гуардиола и играеше заедно с хора като Шави, Иниеста и Сеск Фабрегас в средата на терена. 

Той имаше по-атакуваща роля на „Ноу Камп“ заради богатството на таланта, с който разполагаше. Когато нахлу в първия тим, Тиаго все още нямаше зрялост в играта си, но Шави знаеше за какво иде реч: „Бих го посъветвал да остане търпелив, защото е играч, който несъмнено ще има успех в Барса. Просто е изключителен.“

И в момента, в който Гуардиола пое Байерн, полузащитникът го последва. „Това е - или Тиаго, или нищо. Знам колко голям потенциал има. Той е страхотен играч“, каза Пеп през 2013-а. С неговото привличане баварците направиха изявление. И плешивият естет от Сан Педор отключи горещия талант и светът вече беше в краката му. „Той е смел играч, не познава думата страх“, заяви Гуардиола преди седем лета.

Тиаго игра важна роля в успеха на Байерн през последните години. Неговата гъвкавост и способност да се адаптира от №6 на №8 и дори на №10 го направиха отличителен сред останалите. 29-годишният полузащитник има 39 мача за националния отбор на Испания, а не за Бразилия, тъй като е израснал в европейската държава.

„Лично аз се обадих в бразилската федерация и ги уведомих, че в Испания има три деца, които ще бъдат много полезни за националния отбор след време – Тиаго, Рафиня и Родриго (б.р. – играч на Лийдс и национал на Испания). Казаха ми, че тяхната политика е да не викат играчи извън Бразилия. Жалко не за синовете ми, а за златистите“, заяви преди време Мазиньо пред El Pais.

Загубата на Бразилия е печалба за Испания. И така дойде лятото на 2020-а, когато Тиаго влезе в последната година от договора си с Байерн и поиска ново предизвикателство. „Той е изключителен играч и беше много важен за нас. Беше истинско удоволствие да работя с него. Сбогуването ни беше емоционално. Мога само да поздравя Ливърпул, тъй като те взимат страхотен футболист и още по-страхотен човек“, възкликна треньорът на баварците Ханзи Флик.

Маестрото на полузащитата може да даде на Ливърпул нови измерения. Тази хитрост и занаят, които понякога липсват в централните зони на терена. Отборът на Клоп би могъл да се подобри единствено, ако бъде намерен играч, който да отключи противниковата защита за миг с внушителен пас. А мислещият в перспектива Тиаго е точно такъв. Клоп е негов фен от известно време, наричайки го най-добрия играч в Бундеслигата заедно с Наби Кейта, който бе привлечен на „Анфийлд“ през 2018-а.

Сега двамата може да играят рамо до рамо в средата на терена за Ливърпул. Похвален и обичан от двама от най-добрите мениджъри в света, Клоп със сигурност е на седмото небе от радост след привличането на Тиаго. А Гуардиола вероятно се страхува какво може да причини неговият любимец със съперниците на Ливърпул...


Кейт Макгрийви, "Дейли мейл"
Превод на "Тема спорт"