Евертън и Ливърпул сътвориха шоу с четири гола в дербито на Мърсисайд, играно на стадион "Гусидън Парк". Сблъсъкът завърши 2:2, като "карамелите" на два пъти изравняваха и така продължават без загуба след 5 кръга във Висшата лига. 

Садио Мане откри резултата още в 3-ата минута, но в 19-ата Майкъл Кийн изравни след грешка на Адриан. После и двата отбора изпуснаха добри възможности да поведат, а в 72-ата минута Мохамед Салах отново даде преднина на гостите. Малко по-късно обаче Доминик Калвърт-Люин донесе точката за "сините". В продължението попадение на Джордан Хендерсън беше отменено за засада с милиметри на Мане, която беше отсъдена след намесата на ВАР.

В класирането Евертън остава лидер с 13 точки, докато Ливърпул има 10 т. В следващия кръг възпитаниците на Карло Анчелоти гостуват на Саутхямптън, докато "червените" играят с Аякс в Амстердам за Шампионска лига, след което приемат Шефийлд Юнайтед.


Алан и Андре Гомеш се завърнаха за "карамелите", след като пропуснаха успеха с 4:2 над Брайтън заради контузии. Те смениха съответно Том Дейвис и Гилфи Сигурдсон. Йери Мина успя да се възстанови за дербито, което остави на пейката новото попълнение Бен Годфри. Атаката поведе Доминик Калвърт-Люин, който от началото на сезона не спира да вкарва – 6 гола. До него действаха Ричарлисон и новата звезда на отбора Хамес Родригес.

Садио Мане се завърна за Ливърпул след прекаран коронавирус. Това беше първи мач за сенегалската звезда от успеха с 3:1 над Арсенал в края на септември. Тиаго Алкантара и Джордан Хендерсън също стартираха за гостите, а Жоел Матип беше предпочетен пред Джо Гомес за централен защитник до Върджил ван Дайк.

Дербито на Мърсисайд започна фантастично за Ливърпул. Още в 3-ата минута Андрю Робъртсън намери Садио Мане, който с безпощаден удар в горния ляв ъгъл матира Джордан Пикфорд за 1:0! В 11-ата минута "червените" получиха голям удар. Върджил ван Дайк напусна принудително и на негово място Юрген Клоп пусна Джо Гомес.

Това веднага отвори пробойни в защитата на гостите и опасностите пред Адриан не закъсняха. Първо Доминик Калвърт-Люин засече с глава, но в аут. По-късно вратарят изби опасен удар на голмайстора на "карамелите". От последвалия корнер Майкъл Кийн скочи най-високо и прати топката под напречния стълб. Адриан не се намеси добре и тя влетя в мрежата му за 1:1!

В средата на полувремето Ливърпул пропусна отново да поведе. Трент-Александър Арнолд шутира от фаул, но Пикфорд с фамозна намеса изби. После шампионите продължиха да създават опасности и опасни удари на Тиаго Алкантара и Мане профучаха в опасна близост от целта.

До края на полувремето "червените" доминираха, статистиката показваше 12:6 голови възможности за тях, но последната беше за Евертън. Резервата Бен Годфри изненадващо проби и намери Ричарлисон, който не уцели вратата. Три минути след подновяването на играта Джордан Хендерсън засече от движение, но вратарят на Евертън спаси.

Малко по-късно Хамес Родригес с дълъг пас като по учебник намери Люка Дин на другия фланг. Крайният защитник центрира успоредно на голлинията, но Адриан успя да изпревари връхлитащия Калвърт-Люин. След час игра Ричарлисон можеше да направи пълен обрат, но този път гредата спаси шампионите.

Евертън продължи да създава опасности след почивката и Адриан спаси далечен изстрел на Хамес. В 72-ата минута Ливърпул отново поведе. Йери Мина изчисти с пета право на краката на Мохамед Салах, който с удар от движение не остави шансове на Пикфорд за 2:1! Това беше и гол №100 за египетската звезда за 19-кратния първенец на Англия.

Реакцията на Карло Анчелоти не закъсня и той извади Андре Гомеш за сметка на Гилфи Сигурдсон. После Ливърпул можеше да сложи точка на спора, но Пикфорд първо с брилянтна намеса отчая Жоел Матип, а после спаси и мощно изпълнение на Салах.

Така се стигна до 81-ата минута, когато Евертън показа, че няма да се предаде и за втори път в дербито изравни. Автор на гола беше обичайният заподозрян  Калвърт-Люин, който с глава матира Адриан за 2:2!

Сблъсъкът продължи да бъде много напечен и 120 секунди по-късно Мане беше близо до втория си гол. Той обаче не успя да нанесе хубав удар отблизо и пропиля открилата му се възможност.

До края имаше още драматични моменти. В 90-ата минута Ричарлисон беше изгонен с директен червен картон, а после Хендерсън хвърли "червената" част на Мърсисайд в екстаз с трети гол. Той обаче беше отменен за засада с милиметри на Мане след намесата на ВАР и сблъсъкът завърши 2:2.

Евертън - Ливърпул 2:2

Голмайстори: 0:1 Мане (3), 1:1 Кийн (20), 1:2 Салах (72), 2:2 Калвърт-Люин (81)

Евертън: Пикфорд, Дин, Коулман (32-Годфри), Кийн, Мина, Алан, Дукуре (78-Иуоби), Гомеш (73-Сигурдсон), Родригес, Ричарлисон, Калвърт-Люин
Мениджър: Карло Анчелоти 

Ливърпул: Адриан, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк (11-Джо Гомес), Робъртсън, Фабиньо (90-Вайналдум), Тиаго, Хендерсън, Мане, Салах, Фимино (78-Жота)
Мениджър: Юрген Клоп

Ст.: "Гудисън Парк"
Съдия: Майкъл Оливър 
Жълти картони: Хамес, Фабиньо, Алан (Евертън); Мане (Ливърпул)
Червен картон: Ричарлисон 90' (Евертън)