Странно или не, въпреки многото контузени играчи, Ливърпул успя да си върне стабилността в защитата си, отчитат английските медии. 

Червените загубиха ключовия защитник Върджил ван Дайк в средата на октомври поради тежка контузия и усещането бе, че ситуацията в отбрана драматично ще се влоши. 

Оказва се обаче, че Юрген Клоп намери начин да стабилизира защитата и в 7-те двубоя без нидерландеца тимът е получил само 3 гола. Преди това с него в състава, мърсисайдци инкасираха 14 попадения. 

За последните няколко седмици единствено Шефилд Юнайтед, Уест Хям и Манчестър  Сити вкараха по един гол на шампионите, които запазиха 4 сухи мрежи за този период срещу само 2 преди това. 

Точните удари, които отборът регистрира към своята врата също намаляват: от 4,5 с Ван Дайк до 3,3 без него. 

Липсата на Фабиньо и Матип за по няколко мача изобщо не се усети, а и сега когато Джо Гомес също е аут  за дълго, фетовете не са толкова притеснени. 

Завръщането на Алисон също помогна, тъй като бразилецът носи сериозна стабилност. Освен това младоци като Рийс Уилямс и Натаниъл Филипс се включиха отлично, а Андрю Робъртсън е във формата на живота си.