Пътят на Джордан Хендерсън към върха беше дълъг и изпълнен с препятствия. Но успя да го извърви и след време ще се говори за него като за легенда на Ливърпул. Хендо обаче можеше никога да не стигне до "Анфийлд", ако не беше хванал един полет от летището в Нюкасъл. Той беше привлечен при "червените" от Кени Далглиш.

Крал Кени го взе от Съндърланд, където футболистът започна своето дълго пътешествие в играта. Една авантюра с много възходи и падения оттогава.

От провалило се дясно крило, през "box-to-box" играч и класически полузащитник, до централен защитник на пожар - историята му на "Анфийлд" е доста пъстра. Но всичко можеше да се обърка за него рано-рано и да не вдигне над главата си титлите от Шампионската лига и Висшата лига.

Хендерсън дебютира в първия състав на Съндърланд, воден от Рой Кийн, като 18-годишен тийнейджър срещу Челси в Лондон, припомня webcafe.bg. Влиза като резерва, но заедно с тогавашния си съотборник Дейвид Мейлър до последно са под въпрос за двубоя на "Стамфорд Бридж".

Не че не са в групата, но едва стигат до летището, за да се качат на борда на самолета със съотборниците си.

"За гостуванията летяхме от летището в Нюкасъл и ни беше позволено да шофираме дотам - обяснява Хендерсън. - Возеше ме Дейвид, но попаднахме на трафик и закъснявахме ужасно. Закъснението по принцип е забранено във всеки футболен отбор, а в такъв, на който треньор е Рой, самолетът просто излита и мачът свършва за теб. Завинаги! Мейлър караше като Люис Хамилтън, опитвайки се да стигнем навреме до летището. За щастие, успяхме и се така направих дебют. В противен случай, може би, нямаше да получа скоро шанс в първия отбор."

Старият му приятел и съотборник Мейлър, бивш ирландски национал, е убеден, че ако са били изпуснали самолета, Хендо никога нямаше да стигне до Ливърпул и да стане капитан на мърсисайдци. Но кой знае. Даже непреклонен характер като Рой Кийн можеше да проумее, че Джордан е играч с огромно сърце, орисан да докосне славата.

Непрекъснатото му желание да се подобрява и да преодолява всяко предизвикателство имат огромен принос за успеха му през годините. Неслучайно на Хендерсън се падна честта да стане първият капитан на Ливърпул от три десетилетия насам, който вдига шампионската титла на Англия.