Юрген Клоп е безкраен оптимист, но дори мениджърът на Ливърпул може да си позволи да потръпне заради бруталните 10 мача в рамките на 34 дни, които му предстоят. Кошмарният график започва в неделя от 18:30 часа, когато шампионите посрещат временния лидер в класирането Манчестър Юнайтед.

Мърсисайдци се подхлъзнаха три пъти напоследък, записвайки равенства срещу УБА и Нюкасъл, последвани от загуба срещу Саутхемптън. Така че те навлизат в Лудия месец с доста притеснения. Предстои период на принципа "всичко или нищо", а тонът ще бъде зададен с мегадербито срещу вечния съперник този уикенд. Гостите са голям дразнител, тъй като момчетата на Оле Гунар Солскяер яздят гребена на вълната. Поне на хартия мачът идва в идеалния момент за Юнайтед. Това е идеален шанс за манчестърци да ударят с мощен чук по шампионските амбиции на Ливърпул. Хората на Клоп в момента изостават с три точки. Ако претърпят първо поражение у дома след 3 години и половина, изоставането ще стане цели 6 пункта и психическият шок ще бъде още по-голям.

Сега е моментът, в който мърсисайдци са призвани да покажат за пореден път чудовищния си манталитет, още повече че през януари им предстои още един сблъсък с Манчестър Юнайтед - този път на "Олд Трафорд" за ФА Къп на 23 януари. В момента Ливърпул е в серия от 4 мача без загуба от червените дяволи, а тимът от Манчестър няма успех като гост на "Анфийлд" от 2016 година, когато бе в серия от 2 поредни успеха на този стадион.

Между двете дербита с Юнайтед маратонът продължава с домакинство на Бърнли. Наглед лесна работа, но последните мачове на тима на Клоп показаха, че трите точки срещу по-лесни съперници вече не са гарантирани. Червените ще имат 5 дни за възстановяване преди гостуването си на коравия Тотнъм, а Жозе Моуриньо е зареден за реванш, тъй като по-рано през кампанията шпорите загубиха с късен гол в Мърсисайд (1:2). За Ливърпул има и още един труден тест в Лондон срещу Уест Хем (31 януари), който този сезон не е за подценяване и дори спъна Ман Сити, а след двубоя с Брайтън (3 февруари) предстоят само мачове срещу отбори от Топ 6 на класирането - домакинство на Ман Сити (6 февруари), гостуване на Лестър (13 февруари) и домакинство на Евертън (20 февруари). Между тях е вмъкнат и първият осминафинал на Шампионската лига срещу РБ Лайпциг (16 февруари от 22 часа).

По време на тежкия маратон се очаква завръщането на Диого Жота (началото или средата на февруари), но така или иначе Клоп в момента не разполага с достатъчно дълбочина на състава, ако го сравняваме с останалите претенденти за титлата. Контузията на Ван Дайк тотално обърка плановете, а връщането в защита на Хендерсън и Фабиньо от своя страна отслаби халфовата линия. Наскоро бившият защитник Джейми Карагър изчисли, че отсъствието на Ван Дайк ще коства между 10-12 точки на Ливърпул този сезон.

Позитивната новина е, че срещу съперниците, срещу които тимът на Клоп предстои да се изправи в следващите 34 дни, мърсисайдци нямат нито едно поражение от общо 70 срещи - 4 срещу Манчестър Юнайтед, 7 срещу Бърнли, 7 срещу Тотнъм, 9 срещу Уест Хем, 12 срещу Брайтън, 1 срещу Ман Сити, 7 срещу Лестър и 23 срещу Евертън. Последното поражение бе срещу хората на Пеп, но то дойде през юли в момент, в който тимът на Клоп вече бе спечелил титлата.


СЛЕДВАЩИТЕ 10 МАЧА НА ЛИВЪРПУЛ
Манчестър Юнайтед д 17.01
Бърнли д 21.01
Манчестър Юнайтед г 23.01
Тотнъм г 28.01
Уест Хем г 31.01
Брайтън д 03.02
Ман Сити д 06.02
Лестър г 13.02
РБ Лайпциг г 16.02
Евертън д 20.02


Материал на "Дейли мейл"