Какво беше първото, футболът или забавлението? Съвършенството на терена поражда ли свой собствен добродетелен кръг от добри времена, добри настроения и добри решения? Или успешният футбол е просто израз на по-дълбоки черти – любопитство, изобретателност, перспектива и желание да вървиш напред? Така или иначе това вероятно са въпросите, които си струва да си зададем, докато се занимаваме с настоящото затруднение на Ливърпул. Защото най-големият проблем на мърсисайдци в момента не е тяхната позиция в първенството, нито атакуващото им трио, нито дупките в защита.

Основната грижа е липсата на забавление, резултатите ще се върнат много бързо. Срещу Юнайтед преди седмица (2:3) се видя, че червените нито са толкова лоши, колкото изглеждат сега, нито толкова добри, колкото бяха преди месец, когато всички очакваха с лекота да спечелят короната. Забавлението започна да се оттича по някое време през втората половина на миналия сезон, когато Ливърпул беше един от най-вълнуващите клубове на планетата. Какво се случва, когато някой отбор загуби чувството си за забавление? Започва да взема скучни и контрапродуктивни решения.

В известен смисъл проблемът на Ливърпул е, че е клуб, който ни накара да повярваме в невъзможното, който ни забавляваше твърде много. Сега усещането е, че тимът е окован в клетка на собствената си логика, заклещена във вечните аргументи за притежание и триъгълници. А може би точно това е трябвало да направи Ливърпул, за да може да се върне на върха. Защото, за да бъде една машина печеливша, трябва да мине през подобни проблеми, да настрои риска и да си върне брилянтността. Бъдете сигурни, това ще се случи и с мърсисайдци.

А защо не още днес при гостуването на Тотнъм? В навечерието на сблъсъка Клоп получи чудесни новини – две ключови фигури са на разположение и ще играят. Става въпрос за капитана Джордан Хендерсън и централния защитник Жоел Матип. Двамата не бяха в групата за мача с Манчестър Юнайтед. „Хендо и Матип тренират наравно със своите съотборници. Щастлив съм, че в отбора няма нови контузии“, отсече германецът. Освен това Ливърпул няма загуба този сезон в Лондон – 2 победи и 1 равенство, а в средата на декември би Тотнъм с 2:1 на „Анфилд“ с гол на Фирмино в 90-ата минута. Като добавим към това и шестте поредни успеха над шпорите във всички турнири, включително 3 като гост, то наистина сблъсъкът с отбора на Жозе Мауриньо може да се почувства като повратна точка на сезона за Клоп и неговите момчета.

Джонатан ЛЮ, Guardian, превод на "Тема спорт"