Евертън го направи! След повече от 21 години Карамелите триумфираха на „Анфийлд“, нанясайки 4-а поредна загуба на Ливърпул във Висшата лига и спечелиха с 2:0. 

Така Сините записаха първи успех като гости на големия местен съперник от края на септември 1999-а година, като се изравниха с Червените в класирането, като и двата тима имат по 40 точки. 

Ранен гол на Ричарлисон постави гостите на пътя на победата, след което вратарят Джордън Пикфорд отказа хората на Юрген Клоп със серия спасявания. В края Гилфи Сигурдсон подпечата успеха от дузпа. 

За домакините нямаше промени в състава от победата над Лайпциг, докато за Сините разликите бяха 3, Хамес Родритес, Шеймъс Колман и Андре Гомес стартираха, а за Доминик Калвърт-Люин имаше място само на пейката. 

Началото едва ли можеше да бъде по-добро за гостите. Още в 3-ата минута защитата на Червените не се справи добре с една топка, Хамес овладя и изведе зад отбраната Ричарлисон, който с отличен диагонален удар даде предимство на Карамелите. Страхотно начало за Сините!

Ливърпул опита да натисне, но чак след 15-ата минута започна да създава положения. Първо удар на Фирмино бе отклонен в корнер от Майкъл Кийн, след което Джордън Хендерсън стреля опасно от въздуха, но Пикфорд направи отлично спасяване. 

Малко след това Трент Александър-Арнолд опита късмета си с мощен изстрел под гредата, но Пикфорд успя да реагира и да отклони над вратата. Стигна се обаче до 26-ата минута, когато нова контузия сполетя Червените. Капитанът Хендерсън получи проблем и трябваше да напусне, като бе заменен от Натаниел Филипс. 

Александър-Арнолд стреля твърде неточна от добра позиция преди Евертън да пропусне отличен шанс. В 33-ата минута Лука Дин даде невероятно подаване към спринтиралия Колман, който се измъкна зад гърба на Робъртсън и засече с глава с плонж, но стреля в тялото на Алисон, който успя да избие. 

Филипс стреля неточно с глава в 37-ата минута, а Андре Гомес получи жълт картон и бе агресивен в няколко други случая, но все пак паузата дойде без неприятности за него и с аванс за Карамелите. 

Второто полувреме започна с добро центриране на Робъртсън, което Мане засече от трудна позиция, но право в Пикфорд. Червените натиснаха и отново Мане получи възможност, но този път не бе точен от добра позиция. Робъртсън бе много активен в тези минути и осигури поредната възможност пред сенегалеца, който обаче в последния момент бе спрян от Кийн. 

Роберто Фирмино бе следващият, който опита късмета си с удар от около 20 метра, но прати топката в тялото на Пикфорд. Евертън се окопити и успя да създаде положение в 60-ата минута, но Ричарлисон се позабави и Филипс го спря. След това Сигурдсон стреля твърде слабо. 

В 69-ата минута Червените създадоха чиста ситуация. Фирмино и Шакири комбинираха, след което Салах бе изведен сам срещу вратаря, но Пикфорд излезе, скъси ъгъла и блокира по отличен начин удара на нападателя. Последва много неточен удар на Фирмино, който прати топката твърде встрани.

Така се стигна до 83-ата минута, когато всичко за Ливърпул приключи. При контраатака Калвърт-Люин накара Алисон да спасява, след което топката се върна в нападателя, който бе съборен от Александър-Арнолд и това бе дузпа. Последва преразглеждане от ВАР и още един поглед от съдията, който обаче потвърди решението си. Гилфи Сигурдсон реализира от бялата точка и гарантира забележителната победа на своя тим. 

До края  Пикфорд изби опасен удар на Вайналдум, а Ливърпул така и не успя да постигне нещо и допусна нова загуба в първенството. Думите на Карло Анчелоти, че сега е идеален момент за победа над Червените, пък се оказаха абсолютно точни и след последния съдийски сигнал страхотна радост обхвана Карамелите. 

Ливърпул – Евертън    0:2

0:1 Ричарлисон 3
0:2 Сигурдсон 83 дузпа

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Кабак, Хендерсън (30 Филипс), Робъртсън, Джоунс (63 Шакири), Вайналдум, Тиаго (88 Ориги), Салах, Фирмино, Мане
Евертън: Пикфорд, Колман, Холгейт, Кийн, Годфри, Дин, Дукуре, Дейвис, Гомес (59 Сигурдсон), Хамес (63 Калвърт-Люин), Ричарлисон (86 Айоби)