Ливърпул загуби един от легендарните си нападатели, след като днес Йън Сейнт Джон почина на 82-годишна възраст. От семейството му съобщиха, че той си е отишъл след продължително боледуване. 

Шотландецът бе една от ключовите фигури в отбора на Бил Шенкли в началото на 60-те години на миналия век, като му помогна да спечели 2 титли и ФА Къп, отбелязвайки победния гол на финала в турнира през 1965-а. 

Привлечен за рекордните за клубо по онова време 37 500 паунда от Мъдъруел през 1961-а, Сейнт Джон записва 424 участия за Червените, в които отбелязва 118 гола. Той играе на „Анфийлд“ до 1971-а, а спира с футбола през 1973-а. 

Самият Бил Шенкли споделя при отказването на Сейнт Джон, че именно негово привличане, както и това на Рон Йейтс, е помогнало на Червените да се превърнат в толкова силен отбор през онези години. 

Нападателят е работил и като мениджър, като е бил начело на Мъдъруел и Портсмут, а в периода 1985-1992 заедно с Джими Грийвс са много популярни футболни анализатори. 

„Йън Сейнт Джон е икона за Ливърпул и аз съм съкрушен да науча тази новина. Искрени съболезнования на семейството му“ заяви Стивън Джерард, който сега води Рейнджърс.