Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп е категоричен, че евентуално неучастие в Шампионската лига през следващия сезон не би довело до масово напускане на топ звездите на отбора. След като участва в осем от 10 сезона във водещия турнир на континента след 2001/02, "червените" прекараха шест кампании от 2010/11 нататък в Лига Европа или извън евротурнирите.

Историческата негативна серия от пет последователни загуби на "Анфийлд" изправя шампионите пред свирепа битка за класиране в топ 4. В момента мърсисайдци са на седмо място в таблицата. А само преди по-малко от две години Ливърпул на Клоп спечели Шампионската лига.

Ако тимът не успее да си осигури място в надпреварата през есента, загубите ще са осезаеми. И всичко това на фона на усложнената финансова ситуация заради пандемията. А нещата са навързани. Без футбол в Шампионска лига бюджетът за трансфери ще се свие още повече, а опасенията, че някои от лидерите могат да поискат да си тръгнат са съвсем основателни. Клоп обаче категорично отхвърля тази перспектива.

"Знам, че играчите ни са лоялни. Не е ситуация, при която някой от състава да каже: "Ние не сме в Шампионската лига, така че трябва да напусна". Това няма да стане. Познавам ги достатъчно добре, за да знам това - заяви Клоп. - Клубът е в различна ситуация и няма да имаме проблеми с новите играчи. Мога да го кажа със сигурност. Казахме го още преди години - ако някой играч не иска да дойде при нас, защото не играем в Шампионската лига през следващия сезон, тогава не го искам. И ако играч иска да ни напусне, защото не играем Шампионска лига, тогава пак не го искам. Не е нещо лично, но винаги е било така при нас. Трябва да изградиш подходящия състав за предизвикателствата, пред които си изправен. След това се впускаш в приключението. Не се тревожа за нищо."

Клоп също така е уверен, че "силата на клуба" означава, че той никога няма да остана дълго без футбол в Шампионската лига, пише webcafe.bg. Въпреки че босът на "червените" не изключва перспективата тимът му да не се класира за най-елитното състезание в Европа, той е убеден, че няма как да се върнат споменатите тежки години от началото на предишното десетилетие.

Клоп се стреми и да успокои страховете, че пропускането на една година ще бъде предшественик на по-дълго отсъствие.

"Този ​​клуб няма как да е редовно извън Шампионската лига. Тази година е трудна, знаем това, но потенциалът и силата на клуба са съвсем различно нещо - каза той. - Не знам за отбора отпреди 10 години, но ние сме готови за битка с екипа, с който разполагаме. Сезоните имат своята инерция, а ние така и не набрахме своята. Това е вярно, но този клуб е в наистина в добра позиция. В труден момент сме очевидно, но и в по-добра позиция от други клубове, бих казал. Очевидно не съм мислил за случилото се в миналото, но това, което мога да кажа, е, че никой не трябва да се тревожи за бъдещето на клуба, защото той е в добри ръце и има наистина добър колектив. А това е основата за добро бъдеще."

Ливърпул води с 2:0 на РБ Лайпциг преди реванша от осминафиналите на Шампионската лига, а освен място в топ 4, има още един път до виза за турнира и през следващата кампания...