Садио Мане е различен футболист не само поради начина, по който играе. Сенегалецът е от онези играчи, които посвещават голяма част от времето и приходите си на това да помагат на другите. Към едно изключително представяне на терена е добавено и още по-добре извън него, а основни герои са смирението и благотворителността отбелязва испанският вестник „AS“

Историята на Мане е разказана много подробно в документалния филм „Произведено в Сенегал“. Там се разказва са сложното детство на футболиста в скромното село Бамбали в южната част на страната. Мане се налага да си тръгне от семейството, за да подгони мечтата си и да стане футболист.

Момче от селото го убеждава да пътува до Дакар, за да се тества в местен тим, пише dsport.bg. Една сутрин, много рано и без да каже на никого, освен на най-добрия си приятел, то се качва на автобуса и тръгва за столицата на Сенегал, където остава две седмици преди семейството му да го намери. Година по-късно, вече с позволението на родителите му, Мане отново се връща в Дакар, където е открит от скаута на Метц Оливие Перин. Той му помага да стигне до Европа, а прогресът му е невероятен.

След Метц Садио Мане се мести в Ред Бул Залцбург, а после и във Висшата лига като част от Саутхемптън. Два сезона бяха достатъчни за Ливърпул да го забележи. През последните 5 сезона той се превърна в идол на феновете. Спечели шампионата, Шампионската лига, Суперкупата на Европа, Световната суперкупа. През 2017 и 2019 година бе в отбора на годината, а през 2019 взе Златната обувка на Висшата лига и също така бе номиниран за Златната топка.

Играта му накара Зинедин Зидан да се влюби в него. Легендарният французин следи развитието на Мане от няколко години и бе близо до подпис с него през 2018-та. Тогава обаче дойде раздялата на Зидан с Реал и трансферът пропадна. Миналият сезон отново се заговори за подобен трансфер, но финансовата криза отново го провали.

Садио Мане печели около 6 млн. евро на година, а голяма част от парите отиват за помощ на региона, в който той е израсъл в Сенегал. Той построи там стадион, училище и осигури съоръжения за децата и учителите. Мане финансира и изграждането на болница. Основната причина да го направи е смъртта на баща му. „Когато бях на 7 години баща ми почина. Той имаше силна болка в стомаха и тъй като в моето село нямаше болница трябваше да го заведат в другото. По пътя той се влоши и умря“, казва Мане в интервю през 2020 година.

Мане има собствена философия за живота. „Защо да имам 10 ферарита, 20 часовника с диаманти и два самолета? Какво би направило това за света? Гладувах, работех на полето, оцелях в трудни времена. Играх бос и не ходех на училище. Днес с това, което печеля, мога да помогна на хората“, обясни той.

Помощта на Мане не е само икономическа. През 2018 година бе разпространено видео, в което той помага на приятел да почисти баните на джамията, в която ходи да се моли в Ливърпул. То послужи за голяма част от английската общност да похвали жеста. Той е вярващ и всеки може да го види да се моли на Аллах след головете си.

Садио Мане е много повече от обикновен футболист. Той е човек, който става идол сред африканската общност заради смирението, въпреки привилегиите, които има като играч от Висшата лига. Човек, който не забравя корените си и колко е трудно да бъдеш дете в най-бедния континент в света.