Ливърпул победи с 3:0 като гост Бърнли и направи страхотна крачка към класиране в Шампионската лига през следващия сезон. Мениджърът на “червените” Юрген Клоп заяви наскоро, че само чудо може да прати “мърсисайдци” в турнира на богатите, но след днешните голове на Роберто Фирмино (43), Натаниъл Филипс (52) и Алекс Окслейд-Чембърлейн шампионът на Англия от миналия сезон вече държи съдбата си в собствените ръце.

Кръг преди края Ливърпул е на четвъртото място в класирането с актив от 66 точки, с колкото е и петият Лестър. “Червените” обаче са с предимство заради головата си разлика. Битката за Топ 4 ще бъде повече от любопитна и в последния кръг, тъй като третият Челси има 67 т. В неделя Ливърпул е домакин на Кристъл Палас, Лестър приема Тотнъм, а Челси гостува на Астън Вила.

Ливърпул започна силно срещата и още в третата минута Мане бе намерен от Александър-Арнолд в наказателното поле, но сенегалецът не успя да нанесе точен удар.


Отборът на Юрген Клоп започна активни и в третата минута имаше отлична възможност да поведе. Александър-Арнолд намери Мане в малкото наказателно поле, но сенегалецът по някакъв начин успя да насочи топката покрай вратата.

След четвърт час игра и Фирмино изскочи на добра позиция, но също не успя да нанесе точен удар. Домакините отговориха с пропуск на Крус Ууд, който в 26-та минута бе оставен сам срещу Алисон. Нападателят обаче не намери целта.

До края на полувремето Ливърпул се постара да поведе в резултата и след няколко пропуска го направи в 44-та минута. Мане изведе хубаво Робъртсън по крилото, шотландецът пък продължи към Фирмино, който с плътен удар направи 1:0. Така бразилецът се разписа в трети пореден мач на ст. “Търф Мур”.

След почивката Ливърпул контролираше играта и като цяло допусна малко грешки в отбрана. За сметка на това в 52-та минута тимът на Юрген Клоп вкара втори гол. Мане проби по лявото крило и центрира хубаво към далечната греда, където Натаниъл Филипс надскочи бранителите на домакините и с глава насочи топката в мрежата - 2:0 за Ливърпул. Това бе дебютното попадение на Филипс в професионалната му кариера.

До края Ливърпул контролираше събитията и в 88-та минута вкара трети гол. Алекс Окслейд-Чембърлен проби в наказателното поле и с мощен удар с левачката направи 3:0.

Бърнли - Ливърпул 0:3
0:1 Роберто Фирмино 43’
0:2 Натаниъл Филипс 52’
0:3 Алекс Окслейд-Чембърлейн 88’

Бърнли: Норич, Лоутън, Тарковски, Мий, Тейлър, Браунхил, Корк (76 - Видра), Гудмундсон, Уестууд, Макнийл, Ууд

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Филипс, Уилямс, Робъртсън, Фабиньо, Тиаго, Вайналдум (87 - Милнър), Салах, Фирмино (81 - Окслейд-Чембърлейн), Мане (90 - Цимикас)