Ливърпул продължава с отличното си начало на сезона във Висшата лига, след като победи с 2:0 у дома Бърнли в среща от 2-ия кръг.

Головете за мърсисайдци вкараха Диого Жота през първото полувреме и Садио Мане след почивката. Успехът можеше да е и по-убедителен, ако не бяха пропуските на Мохамед Салах. Негово попадение беше отменено и за засада.

За отбелязване е, че за първи път от началото на коронакризата "Анфийлд" беше пълен до краен предел, което допълнително вдъхнови хората на Юрген Клоп.

В следващия кръг Ливърпул приема европейския клубен шампион Челси и отново ще разчита на горещата подкрепа на феновете си. Бърнли пък допусна второ поражение и ще гони първи точки при домакинството си на Лийдс Юнайтед. 


Юрген Клоп беше направил две промени от победата с 3:0 над Норич на старта на Висшата лига. Капитанът Джордан Хендерсън и младият Харви Елиът започнаха титуляри. Те заеха местата съответно на Джеймс Милнър и Алекс Окслейд-Чембърлейн. Възстановените Тиаго Алкантара, Андрю Робъртсън и Къртис Джоунс попаднаха в групата, но останаха на пейката.

Мениджърът на Бърнли Шон Дайш също направи две промени от загубата с 1:2 от Брайтън в първия кръг. Джош Браунхил и Ашли Барнс започнаха за сметка на Джей Родригес и Ашли Уестууд.

Бърнли създаде опасно положение още в 5-ата минута, когато Крис Ууд овладя и изведе Дуайт Макнийл, който стреля по диагонала. Той вече виждаше как открива резултата, но Трент Александър-Арнолд изчисти пред голлинията, след което топката се отби в гредата. В крайна сметка беше маркирана и засада.

После Ливърпул диктуваше събитията на терена и логично поведе. Това стана в 18-ата минута, когато Константинос Цимикас центрира отлично в наказателното поле, където Диого Жота засече с глава и се разписа във втори пореден мач – 1:0!

Гостите не се страхуваха да атакуват и създаваха неприятности пред Алисон Бекер, но в 22-ата минута можеха да получат втори гол. При бърза контра Мохамед Салах се озова на стрелкова позиция и шутира, но Ник Поуп изби в корнер.

В 26-ата минута Харви Елиът изведе Салах, който се разписа с диагонален удар, но ВАР отмени попадение за засада. До края на полувремето египетската звезда не се възползва от още няколко добри положения, а Алисон увисна при едно центриране, но късметът го покри, след като Джеймс Тарковски засече с глава, но аут.

Секунди след подновяването на играта Ашли Барнс прониза Алисон, но голът беше отменен за очевидна засада на нападателя. Ливърпул отговори чрез Садио Мане, който се обърна и стреля, но право в ръцете на вратаря.

В 57-ата минута мърсисайдци бяха близо до втори гол. След изпълнение на корнер, Върджил ван Дайк засече, Мане не успя да направи добавка от непосредствена близост и "виненочервените" оцеляха.

Пред вратата на Поуп продължи да ври и кипи и после Елиът с превъзходен пас намеси Салах в наказателното поле. Той овладя на гърди и шутира, но защитник изби малко пред голлинията. В 62-ата минута стражът отрази и отличен удар на Мане.

В 69-ата минута Ливърпул заслужено стигна до втори гол. Ван Дайк с 50-метров пас като по учебник даде началото на атаката, която завърши с подаване на Александър-Арнолд към Мане, който фронтално срещу вратата не сбърка – 2:0!

Домакините не спряха да атакуват и после Барнс изчисти от самата голлиния. До края не падна нов гол и Ливърпул спечели мача.

Ливърпул – Бърнли 2:0

Голмайстори: 1:0 Жота (18), 2:0 Мане (69)

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас (90-Гомес), Хендерсън, Кейта (81-Тиаго), Мане, Жота (81-Фирмино), Елиът, Салах
Мениджър: Юрген Клоп

Бърнли: Поуп, Лоутън, Мий, Тарковски, Тейлър, Гудмундсон (80-Питърс), Браунхил, Корк, Макнийл, Барнс, Ууд (75-Родригес)
Мениджър: Шон Дайш

Ст.: "Анфийлд"
Съдия: Майк Дийн
Жълти картони: 

Снимки: БГНЕС