Едно от големите дербита в груповата фаза на Шампионска лига между Ливърпул и Милан напълно оправда високите очаквания.

Двата отбора сътвориха грандиозно шоу на "Анфийлд", след което домакините излязоха победители след драми и обрати – 3:2. През първото полувреме Фикайо Томори си вкара автогол още в 9-ата минута, а после Мохамед Салах изпусна дузпа.

Милан беше тотално надигран и не можеше да стигне до вратата на Алисон Бекер, но в самия край на частта вкара два гола в рамките на 120 секунди. Първо Анте Ребич изравни, после Браим Диас направи пълен обрат.

След почивката Ливърпул все пак стигна до победата с попадения на Салах, който се реваншира за пропуска си от бялата точка, и на Джордън Хендерсън. В следващия кръг мърсисайдци гостуват на Порто, а Атлетико Мадрид ще играе на "Сан Сиро".


Юрген Клоп изненадващо остави Върджил ван Дайк и Садио Мане на пейката. Местата им на терена заеха съответно Джо Гомес и Дивок Ориги, докато Наби Кейта смени контузения младок Харви Елиът. Тиаго Алкантара пък отстъпи мястото си на Джордън Хендерсън. 

Симон Кяер се завърна в защитата на Милан на мястото на Алесандро Романьоли. В отсъствието на Златан Ибрахимович, на върха на атаката действа Анте Ребич, подпомаган от Рафаел Леао, Алексис Салемакерс и Браим Диас.

Двата отбора влязоха в мача в отлична форма. Англичаните имаха 3 победи и 1 равенство от началото на сезона във Висшата лига и са без загуба в последните 13 официални срещи във всички турнири. От своя страна италианците са с пълен актив от 9 точки в Серия "А" и не са губили в 8 последователни официални двубоя. 

Още от самото начало Ливърпул натика Милан в собствената му половина и не му даваше възможност да си поеме въздух. След няколко опасни влизания, в 5-ата минута дойде и първият удар към вратата на Майк Менян. Диого Жота навлезе в наказателното поле и потърси далечния ъгъл, но рикошет спаси "росонерите".

Типичният прийом на отборите на Юрген Клоп – дълбоката преса, продължаваше да затруднява гостите и при една ситуация това доведе до корнер. При него Жоел Матип засече с глава, но Менян улови. Така се стигна до 9-ата минута, когато логичното се случи и Ливърпул поведе.

Трент Александър-Арнолд направи двойно подаване с Мохамед Салах и навлезе в наказателното поле. Последва опит за пас успоредно на голлинията, но хвърлилият се на шпагат Фикайо Томори отклони топката в собствената си врата – 1:0! 

Канонадата към вратата на Милан продължи с пълна сила и шут на Салах беше блокиран. Секунди по-късно Андрю Робъртсън стреля и топката се отклони в ръката на Исмаел Бенасер, което означаваше дузпа за мърсисайдци. Зад топката застана Салах, но Менян изби удара му в долния десен ъгъл. Жота опита добавка, но вратарят с нова страхотна изява остави "росонерите" в мача.

После темпото се поуспокои, а след половин час игра Менян отново отчая Салах. Египтянинът стреля почти до сглобката, но вратарят с чудесна намеса отрази. Така се стигна до 42-ата минута, когато с първата си хубава атака в мача Милан изравни. Всичко започна от Браим Диас, последваха няколко подавания по земя, а накрая Рафаел Леао намери Анте Ребич, който с нисък шут вкара за 1:1!

Секунди по-късно сензацията беше пълна! Леао проби отлично и продължи към Ребич. Той подаде на Алексис Салемакерс, но Робърстън изби топката пред голлинията. Но Диас се оказа най-бърз и добута топката в опразнената врата за 2:1 за Милан!

Веднага след подновяването на играта още един леден душ поля феновете на "Анфийлд", след като Симон Кяер вкара отблизо, но попадението бързо беше отменено за засада. Шоуто продължи с пълна сила и в 49-ата минута Салах изравни. Той беше изведен на ръба на засадата и сам срещу Менян не сбърка с удар с външен фалц от въздуха за 2:2!

После шут на Дивок Ориги излезе в аут, а Менян улови слаб удар на Наби Кейта. След час игра и Робъртсън не успя да затрудни стража на гостите. В тези минути Ливърпул натискаше, но скоростта в атаките от първото полувреме беше доста по-ниска.

В 68-ата минута Милан оцеля. Жота получи пас до точката за дузпата и стреля без забавяне, но Кяер със страхотна намеса изби в корнер. Но след неговото изпълнение Ливърпул отново поведе, след като Джордън Хендерсън със страховито воле от пеналта матира Менян за 3:2! В 87-ата минута "росонерите" можеха да се доберат до точка. Сандро Тонали центрира от корнер, Кяер отклони, но Алисон беше на мястото си и улови.

До края не падна нов гол и Ливърпул спечели.  

Ливърпул – Милан 3:2

Голмайстори: 1:0 Томори (9-авт), 1:1 Ребич (42), 1:2 Диас (44), 2:2 Салах (49), 3:2 Хендерсън (69)

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Гомес, Робъртсън, Кейта (71-Алкантара), Фабиньо, Хендерсън (84-Милнър), Салах (84-Окслейд-Чембърлейн), Ориги (63-Мане), Жота (71-Джоунс)
Мениджър: Юрген Клоп

Милан: Менян, Калабрия, Кяер, Томори, Ернандес, Кесие, Бенасер (71-Тонали), Салемакерс (62-Флоренци), Диас, Леао (62-Жиру), Ребич (83-Малдини)
Треньор: Стефано Пиоли

Ст.: "Анфийлд"
Съдия: Шимон Марчиняк (Полша) 
Жълти картони: Милнър (Ливърпул); Бенасер, Диас (Милан)        

Снимки: БГНЕС