„Обичам факта, че имаме толкова много африкански играчи… докато не започне Купата на африканските нации. Тогава е: „О, Боже мой!“ Думите са на Юрген Клоп, но той не е единственият мениджър, който ще бере ядове в следващите седмици заради континенталния турнир.

Отложеното 33-то издание на шоуто, което трябва да започне на 9 януари в Камерун, предвижда участието на 40 играчи от Висшата лига, които за определен период от време няма да бъдат на разположение на своите клубове.

Сметката показва, че само 4 от 20 отбора във ВЛ няма да бъдат засегнати от Купата на Африка! Арсенал няма да може да разчита на звездата си Пиер-Емерик Обамеянг (Габон), а Кристъл Палас ще бъде без Уилфрид Заха (Кот д’Ивоар) в един от най-напечените периоди от кампанията.

Лийдс, Норич, Нюкасъл и Тотнъм са единствените, които нямат африкански национали в съставите си. Останалите пък рискуват да загубят свои играчи за максимум 6 мача от ВЛ и 2 за ФА Къп. При Ливърпул положението е най-тежко, защото за държавите си ще играят Салах, Мане и Наби Кейта – все важни фигури.

Правилата на ФИФА предвиждат играчите да бъдат освободени от своите клубове на 27 декември – 13 дни преди първия мач от турнира. Това означава, че Салах, Мане и Кейта могат да играят на Боксинг дей срещу Лийдс, но няма да бъдат на разположение за пътуването до Лестър два дни по-късно (освен ако не се стигне до компромисна договорка с държавите на играчите).

Челси ще бъде без Едуар Менди (Сенегал) и Хаким Зийеш (Мароко), които не би трябвало да играят срещу Ливърпул на 2 януари. Клоп пък се надява да убеди Египет да му остави Салах възможно най-дълго.

От неуспеха на Замбия да се класира на турнира печелят Брайтън и Лестър, които няма да загубят Мвепу и Патсън Дака, но въпреки това ще се лишат от ключови халфове като Ив Бисума и Уилфред Ндиди.

В Манчестър Сити няма да усетят толкова липсата на Рияд Марез (Алжир), който, така или иначе, има само два мача като титуляр във Висшата лига този сезон, пише "Гардиън", цитиран от "Тема спорт".