Ливърпул победи наглед лесно с 3:1 у дома Нюкасъл и продължава битката за титлата. Гостите изненадващо поведоха в резултата след гол на юношата на “червените” Джонджо Шелви в 7-та минута. Обратът на “мърсисайдци” започна след неспортсменски гол на Диого Жота в 21-та минута, а до края на полувремето Мохамед Салах (25) отбеляза дежурното си попадение. В края на срещата Трент Александър-Арнолд (87) реши всичко с мощен шут от 25 метра.

Така тимът на Юрген Клоп се възползва от новата грешна стъпка на Челси (1:1 с Евертън у дома) и отново е само на точка от лидера в класирането Манчестър Сити. “Гражданите” са с 41, Ливърпул е с 40, а Челси остава трети, но вече с 37. Нюкасъл е на предпоследната позиция с 10 точки, колкото има и последният Норич.

Ливърпул започна силно срещата и още в началните минути играчите на Юрген Клоп показаха, че са по-добрият отбор. “Червените” имаха и възможност за ранен гол, след като Салах изведе по прекрасен начин Жота в наказателното поле на гостите, но Дубравка спаси.

Противно на логиката малко след това Нюкасъл поведе. В 7-та минута “свраките” направиха хубава атака, а центриране в наказателното поле беше изчистено нескопосано от Тиаго. Юношата на Ливърпул Джонджо Шелви овладя кълбото около границата на наказателното поле и с перфектно насочен удар направи 1:0 за Нюкасъл.

До края на полувремето Ливърпул натисна сериозно и малко след това Мане удари греда след подаване на Салах. Сенегалецът обаче и без това бе в положение на засада. Обратът на “червените” започна с много спорен гол в 21-та минута.

След центриране в наказателното поле на гостите двама играчи на “свраките” се свлякоха на тревата след сблъсък помежду си. Главният съдия Майк Дийн не спря играта, домакините също не извадиха топката от игра. Вместо това Трент Александър-Арнолд центрира от крилото и намери на далечната греда Диого Жота. Португалецът се се възползва от огромната дупка в центъра на отбраната заради лежащия Хейдън и първоначално улучи греда, но при добавката направи 1:1.

В 24-та минута Нюкасъл можеше да вкара и втори гол, след като при бърза контраатака Сен-Максимен стреля много добре от границата на наказателното поле, но Алисон показа прекрасен рефлекс. В ответната атака Ливърпул вкара втори гол. Джонджо Шелви сбърка подаване и подари топката на Мане, чийто удар бе отразен от Дубравка. Наблизо обаче дебнеше Салах, който нямаше как да сбърка и направи 2:1. Така египтянинът изравни рекорда на Джейми Варди от 15 поредни мача във Висшата лига, в които вкарва или подава за гол.

Освен това Салах продължава да води при реализаторите с 15 гола, а втората позиция вече делят съотборникът му Диого Жота и Джейми Варди от Лестър.

След почивката Ливърпул даде малко възможности на Нюкасъл, а в 56-та минута Дубравка направи ново героично спасяване, след като отрази удар с глава на Мане след хубаво центриране на Трент.

Единственият шанс за “свраките” през втората част дойде след контраатака в 64-та минута, при която Мърфи изведе Фрейзър в наказателното поле, но Трент направи прекрасен шпагат и изби топката.

До края на срещата хората на Юрген Клоп имаха още няколкото изгодни положения, но удари на резервите Кейта и Фирмино бяха отразени. В крайна сметка Трент реши всичко в 87-та минута. Защитникът реализира с мощен удар от границата на наказателното поле, а Дубравка вече нямаше какво да направи.

Ливърпул - Нюкасъл 3:1
0:1 Джонджо Шелви 7’
1:1 Диого Жота 21’
2:1 Мохамед Салах 25’
3:1 Трент Александър-Арнолд 87’

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Конате, Робъртсън, Хендерсън, Окслейд-Чембърлейн (74 - Кейта), Тиаго, Мане, Салах (74 - Фирмино), Жота

Нюкасъл: Дубравка, Манкийо, Шер, Ласелс, Люис (15 - Ричи), Хейдън, Шелви, Мърфи, Сен-Максимен (79 - Уилсън), Фрейзър (87 - Уилък), Жоелинтон