Ливърпул продължава да поддържа интригата за титлата във Висшата лига, след като постигна пестелива победа с 1:0 като гост на Бърнли. Домакините имаха две изгодни положения за гол през първото полувреме, но вместо това Фабиньо даде аванс на “червените” в 40-та минута.

През втората част Ливърпул контролираше събитията на ветровития и дъждовен “Търф Мур” и в крайна сметка постигна изключително ценна победа. С нея Ливърпул скъси изоставането си от лидера Манчестър Сити на 9 точки. Тимът на Юрген Клоп има и мач по-малко. Бърнли продължава да бъде на последната позиция в класирането с едва 14 токи от началото на сезона.

Противно на очакванията, домакините имаха доста възможности през първото полувреме и като по чудо не поведоха в резултата. В 14-та минута Вегхорст задържа добре топката по фланга и подаде към Браунхил, чийто удар от около 30 метра бе отразен с мъка от Алисон.

Ливърпул отговори с опасно центриране към Мане, но сенегалецът не успя да засече. Малко след това Ник Поуп направи страхотно спасяване след шут на Наби Кейта от границата на наказателното поле.

В 22-та минута домакините направиха големия си пропуск. Салах поиска дузпа за нарушение срещу него в наказателното поле, но реферът пусна свободна игра. Бърнли изгради страхотна контраатака, при която Вегхорст бе оставен сам срещу Алисон. Нидерландецът опита да копне топката над вратаря на гостите, но се получи доста нескопосан удар, а Александър-Арнолд след това спокойно изчисти топката пред голлинията.

В 28-та минута Бърнли пропусна още една изгодна ситуация. Джей Родригес беше изпуснат в наказателното поле на гостите, но Алисон внимаваше и успя да избие.

Малко след това и Ливърпул напомни за класата си. Трент центрира от свободен удар, а Мане изпрати топката в очертанията на вратата с удар от въздуха. Поуп обаче отново отрази. И все пак мърсисайдци реализираха в 40-та минута. Трент центрира от ъглов удар, Мане отклони леко топката с глава и я прати на крака на Фабиньо. Първият удар на бразилеца беше спасен от Поул, но при добавката той нямаше как да сбърка и направи 1:0.

След почивката головите положения липсваха, като домакините не успяха да застрашат сериозно вратата на Алисон. Ливърпул също действаше пестеливо и чакаше грешки в защитата на домакините.

В 64-та минута остро центриране на Александър-Арнолд не стигна до Мане, а малко след това Фирмино пропусна от чиста позиция след удар с глава. Миг по-късно стана ясно, че бразилецът и без това беше в положение на засада.

В 80-та минута Трент проби в наказателното поле и центрира остро успоредно на голлинията. Бен Мий отклони топката и тя тръгна застрашително към вратата зад него. Все пак капитанът на Бърнли имаше късмета да види как кълбото минава на сантиметри от вратата.

В 82-та минута Максуел Корне бе оставен сам срещу Алисон. Нападателят на Бърнли не успя да реализира, а освен това бе и в положение на засада.

Пет минути по-късно Ливърпул контраатакува, а Салах намери резервата Жота на стрелкова позиция. Ударът на португалеца обаче мина встрани от вратата.

Бърнли - Ливърпул 0:1
0:1 Фабиньо 40'

Бърнли: Поуп, Робъртс, Тарковски, Мий, Питърс, Ленън, Браунхил, Уестууд, Корне, Родригес (62 - Макнийл), Вегхорст (75 - Барнс)

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън (59 - Тиаго), Фабиньо, Кейта (90 - Милнър), Салах, Мане (67 - Жота) Фимино