Ливърпул постигна важна, но много нервна победа над Уест Хям с 1:0 на своя „Анфийлд” в 28-ия кръг на Висшата лига. 

Садио Мане реализира победния гол в средата на първото полувреме, но Чуковете играха силно и имаха поредица ситуации, които обаче не успяха да използват. 

Така хората на Юрген Клоп се доближиха отново на 3 точки от лидера Манчестър Сити при равен брой мачове и преди дербито на Гражданите срещу Юнайтед в неделя. Чуковете останаха с 45 точки и с намалени шансове за Топ 4. 

За домакините Конате партнираше на Ван Дайк в центъра на защитата, а Луис Диаш бе част от нападателната тройка за сметка на Диого Жота. Голямата липса за Чуковете бе на Деклан Райс. 

Още във 2-ата минута Салах получи отлична възможност и стреля към далечния ъгъл, но Фабиански направи страхотно спасяване. 

Малко след това Ван Дайк не успя да насочи точно с глава, а Доусън спря Салах с рисков, но прецизен шпагат. 

Лондончани все пак се поокопитиха с напредване на двубоя и Михаил Антонио бе опасен в тяхната атака. Алисон го изпревари веднъж, а след това спаси и негов точен удар. Малко преди това Салах бе стрелял неточно за Червените. 

Последваха малко по-спокойни минути, след което Ливърпул направи пробива. В 27-ата Александър-Арнолд достави отлична топка по диагонала и Мане отклони в мрежата. Ситуацията изглеждаше съмнителна за засада, но след намесата на ВАР попадението бе признато. 

Няколко минути след това Салах стреля опасно от пряк свободен удар, но топката премина встрани. Последва и изчистване от голлинията на Аарън Кресуел и гостите оцеляха. Веднага след това последва критична ситуация и пред другата врата, като Пабло Форналс преодоля Алисон и бе на път да изравни, но Александър-Арнолд със страхотна намеса изби пред своята голлиния. 

В крайна сметка паузата дойде при аванс за домакините, които обаче не бяха никак убедителни в защита, а и Уест Хям играеше доста добре. 
 
Второто полувреме започна със ситуация пред Джаръд Боуен, който в последния момент бе спрян от Анди Робъртсън, а и в ситуацията получи контузия и трябваше да бъде заменен. Александър-Арнолд тества Фабиански отдалеч, но вратарят се справи. 

Ливърпул продължи да натиска, но вторият гол така и не идваше, а и Салах се загуби. Последва неточен удар на Луис Диаш за Червените, а и Салах стреля, но в тялото на Фабиански, а след това отправи и доста слаб опит. 

Стигна се до 70-ата минута, когато Чуковете пропуснаха чиста ситуация. Ниско центриране на Соучек хвана защитата на Ливърпул  неподготвена, Лансини се оказа на 7-8 метра сам пред Алисон, но той някак си стреля над целта. Огромен пропуск! 

Десетина минути по-късно и Антонио се измъкна отдясно, финтира Робъртсън и стреля, но в последния момент се намеси Кейта и отклони в корнер. Това бе страхотна намеса на халфа. 

В тези минути домакините станаха доста нервни и имаше защо. Гостите създадоха напрежение на няколко пъти в близост до наказателното поле, докато мърсисайдци пропуснаха няколко контри, от които можеха да си подпечатат успеха, но все пак спечелиха, което бе и най-важното. 

Ливърпул – Уест Хям    1:0

1:0    Мане 27

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Кейта (90 Милнър), Салах (79 Жота), Мане, Диаш (95 Джоунс)
Уест Хям: Фабиански, Джонсън, Доусън, Зума, Кресуел, Соучек, Лансини, Форналс (93 Честърс), Боуен (53 Бенрама), Влашич (61 Нобъл), Антонио