Ливърпул тресна с 2:0 Брайтън на „Амекс Стейдиъм“ в първи мач от 29-ия кръг на Висшата лига.

След тази победа "мърсисайдци" се доближиха само на три точки от Ман Сити и първото място. Головете за гостите забиха Луис Диас 19-ата минута и Мохамед Салах от дузпа в 61-ата.

Ливърпул изцяло доминираше в срещата, създаде половин дузина чисти голови положения, вкара две попадения и в крайна сметка заслужено си взе победата и трите точки.

Играчите на Юрген Клоп вече са в серия от осем поредни победи във Висшата лига и по всичко личи, че срещата със Сити на "Етихад" на 10-и април може да се окаже решаваща в битката за титлата.

"Чайките" с нищо не показаха, че заслужават да спечелят дори точка и така продължават да са във втората половина на класирането.


Изненадващо "чайките" започнаха по-добре срещата и в началото натиснаха здраво именитите си гости. Брайтън дори можеше да вкара, но Мопе от чиста позиция стреля в аут.

Това положение стресна Ливърпул и момчетата на Юрген Клоп отговориха бързо. Александър-Арнолд намери хитро Салах, който продължи топката към Мане, последва отсечен удар, но защитник подложи тялото си и спаси сигурен гол.

"Мърсисайдци" продължиха да доминират и заслужено вкараха. В 19-ата минута Матип пусна страхотен пак съм Диас, който с глава опъна мрежата за 0:1. При това попадение вратарят на Брайтън допусна безумна грешка и дори можеше да бъде изгонен с директен червен картон, но в крайна сметка след намеса на ВАР се размина без предупреждение.

До края на полувремето гостите изцяло доминираха и не дадоха почти никакви шансове на плахите си домакини. Секунди преди почивката с фрапантен пропуск се отчете Салах, който дори вбеси и Юрген Клоп.

Втората част започна с шанс за Брайтън, но Тросар стреля над вратата. Отговорът на гостите бе тупалка на Салах, но топката профуча до гредата. В 57-ата минута удар на Салах срещна тялото на Дънк, след което топката се отби от гредата.

Това бяха силните минути на Ливърпул, но нови пропуски направиха Диас и Салах. Така се стигна до 60-ата минута, когато Бисума игра с ръка и бе отсъдена дузпа за гостите. Зад топката застана Салах и вкара за 0:2. Това бе попадение №2000 за Ливърпул във Висшата лига и 20-и гол за Салах в първенството.

За съжаление на гостите обаче, няколко минути по-късно нападателят получи травма и бе принудително заменен.

До края "мърсисайдци" контролираха мача, не дадоха почти никакви шансове на домакините и в крайна сметка заслужено си взеха победата и трите точки.

Брайтън - Ливърпул 0:2

Брайтън: Санчес, Лампти, Велтман, Дънк, Кукурея, Бисума, Алзат, Маклистър, Марч, Тросар, Мопе

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Кейта, Салах, Мане, Диас

Автор: Александър Веселинов, gol.bg