Ливърпул срази с 3:2 Манчестър Сити и се класира на финала за ФА Къп.

Мърсисайдци се развихриха през първото полувреме на "Уембли", в което вкараха всичките си голове. Първият беше дело на Ибрахима Конате, а след това два пъти се разписа и Садио Мане.

И при двата случая вина за попаденията носи Зак Стефан, който застана на вратата за "гражданите". Малко след подновяването на играта Джак Грийлиш върна надеждите на отбора си, а в 90-ата минута и Бернардо Силва се разписа. 

Но до края "червените" запазиха аванса си и спечелиха. На финала Ливърпул чака Челси или Кристъл Палас, които се изправят един срещу друг утре.


Мениджърът на Сити Пеп Гуардиола направи доста промени в състава си от равенството 0:0 с Атлетико в Мадрид, което класира отбора за 1/2-финалите на Шампионска лига.

Контузеният Кевин Де Бройне седна на пейката, а Кайл Уокър, който също получи травма в Испания, не попадна групата. Зак Стефен започна на вратата, титуляри бяха още Нейтън Аке, Олександър Зинченко, Фернадиньо, Джак Грийлиш, Габриел Жезус и Рахийм Стърлинг.

И Юрген Клоп направи седем промени от мача с Бенфика (3:3), но тогава той заложи на повече резерви, докато сега пусна звездите си. Трент Александър-Арнолд, Върджил ван Дайк и Андрю Робъртсън се завърнаха в защита. Тиаго Алкантара и Фабиньо действаха в средата на терена, докато триото в атака беше съставено от Садио Мане, Мохамед Салах и Луис Даис, който запази мястото си сред титулярите.

Ливърпул започна мача на "Уембли" шеметно и още до 17-ата минута наниза два гола. Първо Ибрахима Конате засече центриране от корнер във вратарското поле и с глава прати топката под напречната греда за 1:0!

После Садио Мане удвои преднината на мърсисайдци след огромна грешка на Зак Стефан. Той се забави да отиграе топката с крака, сенегалската звезда се хвърли на шпагат и я прати в мрежата за 2:0!

После Сити изравни играта, но не стигаше до опасни положения пред Алисон Бекер. Секунди преди края на полувремето Ливърпул нанесе нов звучен шамар на шампионите. Тогава Мане засече подаване и с чудесно изпълнение от воле прати топката в близкия ъгъл на Стефан за 3:0!

За първите 45 минути Сити отправи едва един изстрел, който беше блокиран, "червените" имаха предимство и във владеенето на топката – 54%, което също е нетрадиционно за хората на Гуардиола.

Втората част започна страхотно за "гражданите". Джак Грийлиш отправи удар от движение към долния ляв ъгъл и матира Алисон за 1:3! В 51-ата минута Мане можеше да оформи хеттрик, след като отново засече от воле, но този път Стефан изби.

В 65-ата минута Рахийм Стърлинг можеше да върне интригата. Той се опита да копне топката над защитата на Ливърпул, но тя беше избита в последния момент и опасността предотвратена. После изпълнение на Мохамед Салах не попадна в целта, а Наби Кейта засече от движение в аут.

В 71-ата минута Габриел Жесус успя да овладее лошо подаване и да стреля в долния десен ъгъл, но Алисон с брилянтна намеса не позволи на Сити да се върне в мача. 10 минути по-късно Луис Диас нанесе свиреп шут, но в средата на вратата и Стефан спаси.

В 90-ата минута Бернардо Силва се разписа на опразнената врата след пробив на резервата Рияд Марез. В добавеното време Фернандиньо, Марез и Стърлинг пропуснаха чудесни възможности да пратят сблъсъка в продължения и Ливърпул спечели мача с 3:2. 

Манчестър Сити – Ливърпул 2:3

Голмайстори: 0:1 Конате (9), 0:3 Мане (17, 45), 1:3 Грийлиш (47), 2:3 Б. Силва (90)

Манчестър Сити: Стефен, Кансело, Стоунс, Аке, Зинченко, Фернандиньо, Б. Силва, Фоудън, Грийлиш, Жезус (83-Марез), Стърлинг
Мениджър: Пеп Гуардиола

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Тиаго (86_Джоунс), Кейта (73-Хендерсън), Диас (85-Жота), Мане (85-Фирмино), Салах
Мениджър: Юрген Клоп

Лондон, ст.: "Уембли"
Съдия: Майкъл Оливър
Жълти картони: Жесус, Фернандиньо (Сити); Фабиньо, Кейта, Мане (Ливърпул)

Снимка: БГНЕС