С всеки следващ кръг става все по-трудно за Виляреал. След като елиминира Ювентус и Байерн, сега е ред на Ливърпул да изпробва защитата на жълтата подводница. Албиол, Пау Торес и компания ще имат доста работа срещу Салах, Мане, Диас и Жота. Но голяма част от „червената“ опасност идва от фланговете.

„В нашата система крайните защитници имат много важна роля, особено в атака“, повтаря Юрген Клоп, откакто пристигна на „Анфилд“. В неговия план Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън са ключови. 

„Целта е да доставяме добри топки в зоната, за да може нападателите да правят това, което умеят най-добре. Щом участваме в толкова много попадения, значи аз и Робо се справяме чудесно“, подчерта английският десен бек, който има 18 асистенции през този сезон във всички турнири.

Това е най-доброто постижение на Трент в кариерата му, след като през 2018/19 имаше 16 голови подавания. Много близо до него е Робъртсън, който е с 15 асистенции и също счупи рекорда си по този показател – през 2018/19 имаше 13. Двамата са защитниците, участвали в най-много голове в големите първенства. Те са вече близо до рекорда за най-много асистенции на бранител в историята на Висшата лига, който се държи от Лейтън Бейнс (има 53 за Евертън и Уигън).

„Това е една от моите цели и когато я постигна, знам, че Трент ще бъде зад гърба ми“, каза наскоро Робъртсън, който има общо 49 в английския шампионат. Александър-Арнолд пък е с 45.

„Миналия сезон имахме малко състезание, за да видим кой ще има повече асистенции. Този сезон решихме да започнем отначало и да видим кой ще победи. Трент е страхотен, така че ще бъде оспорвана битка“, споделя Анди, който има 52 голови подавания общо за Ливърпул във всички състезания, а Александър-Арнолд е с 60.

Двамата имат по две попадения във Висшата лига, така че те са участвали общо в 37 гола на своя отбор – с други думи, в 28% от 133-те изстрела на мърсисайдци, които завършиха в мрежата на противника, пише "Ас".

„Не съм виждал във Висшата лига двама крайни защитници, които да са толкови добри като тази двойка. Начинът, по който играят, е абсолютна радост за окото. Робъртсън с неговото постоянство прави всичко добре. Александър-Арнолд е феномен по отношение на качеството на пасовете си. Приносът им е невероятен. Те атакуват, защитават, пресичат и винаги са част от играта. Те са като Кафу и Роберто Карлош – двамата най-добри крайни бранители, които съм виждал“, призна Гари Невил пред Sky Sports. Ето защо Виляреал трябва да внимава много и за тях.

Превод на "Тема спорт"