Питър Крауч подкрепи Садио Мане и Мохамед Салах като топ претендентите за „Златната топка“, като двамата се опитват да помогнат на Ливърпул да постигне безпрецедентен куадрупъл.

Африканското дуо се изправи едно срещу друго по-рано през годината, когато Сенегал игра с Египет във финала за Купата на африканските нации.

Мане пропусна дузпа в началото на мача, но се поправи при изпълнението на дузпи след редовното време и продълженията, вкарвайки решителния и последен наказателен удар, за да гарантира първи триумф на страната в надпреварата. На клубно ниво, двамата вече спечелиха Купата на Лигата след успеха на Ливърпул над водения от Томас Тухел Челси на стадион „Уембли“.

„Червените“ ще се опитат да увеличат колекцията си от трофеи през сезона, когато отново се изправят срещу Челси във финала на ФА Къп идната седмица, а в момента са на точка от Манчестър Сити във Висшата лига при четири оставащи кръга до края на кампанията. Тази вечер мърсисайдци ще се опитат да довършат започнатото срещу Виляреал в полуфиналите на Шампионска лига, където имат преднина от 2:0 след първия мач на „Анфийлд“.

И Мане, и Салах допринесоха за страхотния сезон на Ливърпул до тук, като имат 50 гола помежду си във всички турнири, което означава, че са отбелязали 37% от головете на тима през 2021/22. По-рано през седмицата, Юрген Клоп не изненада никого с изказването си, че подкрепя Мане в борбата за „Златната топка“, ако мърсисайдци спечелят Шампионската лига, казвайки: „Той прави невероятен сезон“.

„Мане е сериозен кандидат. Той вече спечели Купата на Африка и ако триумфира в Шампионската лига, Висшата лига и ако Ливърпул оформи куадрупъла, то тогава наградата почти сигурно ще бъде за играч на тима, и Салах и Мане са основните кандидати за отличието“, каза Крауч, бивш английски национал и играч на Ливърпул, за Paddy Power.

След завръщането си от Купата на Африка, Мане е в страхотна форма, вкарвайки решителни голове за „червените“. В последните няколко седмици Клоп залога на сенегалеца в ролята на централен нападател, което се оказва добър ход за отбора. Салах стартира силно кампанията, ставайки най-резултатния африкански играч в историята на Висшата лига след хеттрика срещу Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“ в края на октомври.

След Купата на Африка формата му спадна, но наскоро той се завърна сред головете и асистенциите, като отбеляза попадение и даде завършващ пас за Мане при нова победа над Юнайтед. С 35 гола и асистенции във Висшата лига този сезон, Салах бе избран за Футболист на годината в Англия от Асоциацията на спортните журналисти за втори път, след като спечели званието и през 2018.